Ukrajna terrorfinanszírozási vizsgálatot indít a Szabad Európa nyomozása után

Az Ukreximbankot azzal vádolják, hogy a szakadárokkal üzletelő mágnásnak kölcsönzött pénzt

Ukrán ügyészek terrorizmus finanszírozása miatt indítottak vizsgálatot, miután kiderült, hogy az állami tulajdonú export-import bank több tízmillió dollárt adott kölcsön egy olyan üzletember tulajdonában lévő vállalatoknak, akinek érdekeltségei vannak a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai régiókat uraló szakadárok területein.

A főügyészség október 27-én közölte a Szabad Európa ukrán szolgálatával, hogy a múlt héten indította meg a nyomozás, miután a törvényhozók egy, a hónap elején közzétett jelentést követően vizsgálatot követeltek.

A Szabad Európa ukrán szolgálata és egy tényfeltáró projekt, a Szkémi (Machinációk) megállapításai szerint az Ukreximbank hatvanmillió dollárt adott kölcsön a Szerhij Bruhovetszkij üzletember tulajdonában lévő cégeknek.

Bruhovetszkij emellett több millió ukrán hrivnya adót fizetett a szeparatistáknak, és a hitel fedezetéül egy vitatott tulajdonjogú kijevi bevásárlóközpontot jelölt meg.

Jevhen Metzger, az Ukreximbank igazgatótanácsának elnöke (balra) és Volodimir Pikalov, az Ukreximbank információpolitikai osztályának igazgatója

Az ukrán kormányerők és a szakadárok közötti harcok 2014 áprilisa óta több mint 13 200 halálos áldozatot követeltek. A korábbi Porosenko-kormányzat ATO-nak, terrorellenes operációnak nevezte a kelet-ukrajnai lázadók elleni fellépést. Ezt a meghatározást később törölték.

A Szkémi-nyomozás kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna harmadik legnagyobb bankja hogyan finanszírozhatott egy, a szeparatistákkal üzletelő szervezetet, valószínűleg megsértve az ukrán törvényeket.

Az ukrán hatóságok a terrorizmus finanszírozását tiltó törvény értelmében az ukrán vállalatok számára illegálissá tették, hogy üzletet kössenek a szeparatisták által ellenőrzött területeken működő cégekkel.

A blokád azonban köztudottan porózus, az üzletelők egy része kijátssza a tilalmat.