A kormány nagyon nem szeretné a Pegasus-ügy kivizsgálását, szerinte nincs is ilyen ügy

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kaposvári sajtótájékoztatón 2021. január 10-én

A kormány elzárkózik bármilyen külön vizsgálattól, szigorúan nem akarnak utánajárni annak, hogy lehallgatták-e illegálisan politikai ellenfeleiket, civileket, újságírókat az elmúlt években. Gulyás Gergely szerint a belügyminiszter már elmondta, hogy csak törvényes dolgokat csináltak, ennél többet nem szeretnének foglalkozni az üggyel, ami szerinte nem is létezik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón magától nem akart beszélni a jelenleg az egész világot megrázó botrányról, a magyar kormány erős érintettségével is zajló Pegasus-ügyről.

Nincs ügy. Már meg is vizsgálták, és nincs

Kérdésre azonban többször is elmondta, hogy nincs ilyen ügy, nem létezik, hiszen a belügyminiszter elmondta: kizárólag jogszerű keretek között végeztek megfigyeléseket 2010 óta. Így pedig szerinte fel sem merül, hogy bármi illegális vagy külön vizsgálatot érdemlő esemény történhetett volna.

A Pegasus-ügy
Röviden összefoglalva: a Pegasus izraeli fejlesztésű kiberfegyvert csak állami szerveknek értékesítik, amivel lényegében bármilyen telefon felett át lehet venni az irányítást, lehallgathat, fotózhat, videózhat a szoftver irányítója, minden információt megszerezhet egy okostelefonról.
Kiszivárgott egy 50 ezres lista célpontokról, amelyeken jellemzően nem terroristák, hanem újságírók, ellenzéki vezetők, emberi jogvédők, civil aktivisták szerepeltek ezrével. A potenciálisan érintett kormányok közül egy EU- és NATO-tagországé bukkant fel, a magyar kormány. Több esetben ismeretlenek sikerrel fel is törték magyar célszemélyek telefonjait a Pegasusszal. A magyar kormány egyszer sem cáfolta, hogy ilyet csináltak volna a Pegasus kiberfegyverrel.


„Ha olyan állítás hangzott volna el, hogy ez jogellenes, akkor természetesen érdemelne [külön kivizsgálást], de mivel ilyen állítás nem hangzott el, egy hisztériáról van szó"

– érvelt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azt nem mondhatják el, hogy milyen eszközöket használ magyar állam információgyűjtésre, de biztosan minden jogszerű volt, nincs ilyen ügy.

Your browser doesn’t support HTML5

Macron francia elnök is az érintettek között: 5 dolog a Pegasus-botrányról

Most bemondásra kell elhinni, hogy nem történt semmi

Gulyás szerint kizárólag a politikai véleménye miatt senkit nem hallgatott le a kormány. De miniszter egyik példája szerint az sem kizárható, hogy például egy újságíró kapcsolatba került Magyarország ellen dolgozó külföldi kémekkel, és inkább az újságírót kezdték el lehallgatni. A fő kérdés szerinte az, hogy bíznak-e az emberek annyira az államban, hogy nyilvános vizsgálat nélkül is elhiggyék, hogy minden mindig szabályos volt.

Ehhez kapcsolódóan: Pegasus-ügy: a kormány nem tagad, csak felelősséget hárít

„Jelentős nemzetközi segítséggel egy hisztéria kialakítható" Gulyás szerint, de ő nem lát semmilyen botrányt, legfeljebb abban, ahogy nemzetközi sajtó mekkora problémaként tálalja mindezt.

A miniszter elmondta még, hogy a magyar lehallgatási szabályok 1995 óta változatlanok, hiába kritizálják ezeket egy ideje, ők ugyanazzal a szabályrendszerrel dolgoznak, mint az előző kormányok. Nem ért egyet azzal sem, hogy nagyon laza lenne a magyar szabályozás, szerinte nagyon is szigorú.

Ehhez kapcsolódóan: A Pegasus pár hónapos letiltását okozhatta Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása

Gulyás szerint nincs semmilyen ügy, a kormány szerint talán inkább az lehetne ügy, hogy a világ sajtója összehangoltan kedvezőtlen színben tünteti fel a magyar kormányt a Pegasus-botrány apropóján. Ez Gulyás szerint feladatot is ad az illetékes magyar szolgálatoknak, és azok majd tájékoztatni fogják a nemzetbiztonsági bizottságot, ha találtak ez ügyben valamit.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy kormány álláspontja szerint nem valós az EU-nak a magyar jogállam működése miatti aggodalma, kizárólag a legújabb melegellenes törvény miatt támadják az országot Brüsszelből. Az EU éves jogállamisági jelentéséről alább olvashat részletesebben.

Ehhez kapcsolódóan: Azért nem jön az új EU-s pénz, mert nem bízik az EU a magyar jogállam működésében