A lengyel kormány az LMBTQ-emberek számára kedvező élettársi kapcsolatról szóló törvényt tett közzé

Az Equality Parade nevű éves felvonulás Varsóban 2023. június 17-én

Lengyelország egy lépéssel közelebb került az LMBTQ-emberek élettársi kapcsolatának legalizálásához. A Tusk-kormány pénteken tette közzé törvénytervezetét, amelyet a jogszabályért felelős miniszter történelmi napnak nevezett egy olyan országban, ahol a melegek jogai megosztó témának számítanak.

Donald Tusk Európa-barát koalíciós kormánya tavaly nagyrészt a fiatalabb, liberális szavazóknak köszönhetően került hatalomra a túlnyomórészt katolikus Lengyelországban, ahol a nyolc évig tartó nacionalista irányítás alatt a hatalmon lévők veszélyes, idegen ideológiának bélyegezték az LMBTQ-emberek egyenlőségéért folytatott küzdelmet.

Az új kormány szavazóinak egy része azonban kiábrándult a szerintük lassú változások miatt, ezért Tusk centrista polgári koalíciójának, azon belül az Új Baloldal nevű pártnak a feladata, hogy a 2025-ös elnökválasztás előtt haladást mutasson fel egy társadalmilag liberálisabb irányvonal kijelölésében. „A választóink elvárják tőlünk, hogy bevezessük ezeket a változtatásokat az emberi jogok terén – mondta Katarzyna Kotula esélyegyenlőségi miniszter, az Új Baloldal elnöke egy sajtótájékoztatón. „Úgy vélem, ez egy teljesen észszerű megoldás (…) amely biztonságérzetet nyújthat sok olyan embernek, akik nem hivatalos párkapcsolatban élnek.”

A törvényjavaslat értelmében az élettársi kapcsolatot létesítő párok jogot kapnának a partnerük utáni öröklésre, és élettársuk egészségügyi adatait is megkaphatják. Nem kapnának azonban jogot gyermek örökbefogadására, hogy a Tusk-kormányban lévő konzervatív Lengyel Parasztpárt (PSL) is támogassa a javaslatot. Az, hogy a PSL nem támogatta az abortusztörvény liberalizálását, megakadályozta liberálisabb koalíciós partnereit abban, hogy teljesítsék a választóknak tett egyik legfontosabb ígéretüket.

Bart Staszewski LMBTQ-aktivista szerint a törvénytervezet jó jel, de olyan jogszabályokat is ígértek a közösségnek, amelyek megakadályozzák a diszkriminációt velük szemben.

Ahhoz, hogy a jogszabály hatályba léphessen, a parlamentnek jóvá kell hagynia és Andrzej Duda elnöknek, az előző nacionalista kormány konzervatív szövetségesének alá kell írnia. Duda hivatali ideje jövőre jár le. Eddig nem kommentálta az új törvényjavaslatot.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyel kormány könnyített a hozzáférésen az abortuszhoz – legalábbis egy kicsit
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.