Úgy tűnik, hogy januárban sem lesz engedélye az AstraZeneca oltásának

Be sem adták még az európai kérelmüket, így pedig elég kicsi az esélye, hogy januárban engedélyt kapjanak.

Arra mutatnak a jelek, hogy bőven van még munka az AstraZeneca oltásával, az Európai Gyógyszerfelügyelethez ugyanis még be se adták az engedélykérelmüket, hivatkozik a Reuters a szervezet igazgatóhelyettesére.

Noel Wathion szerint az európai szabályozók csak a vakcina engedélyéhez szükséges információk egy részét láthatták. Ez pedig még arra sem elég, hogy feltételes forgalmazási engedélyt kapjon a cég.

"Több adatra van szükségünk az oltás minőségéről. Ezután a cégnek formálisan is jelentkeznie kell [az engedélyért]" - mondta Noel Wathion. Ezáltal valószínűtlen, hogy januárban megkaphassák az európai engedélyeket. A cég szerint a brit hatóságnak már megküldték az összes általuk kért adatot.

Ehhez kapcsolódóan: Ezért tart sokáig a vakcinák európai engedélyeztetése

Bár az AstraZeneca novemberi bejelentése szerint 90 százalékos hatékonyságú a koronavírus ellen kifejlesztett oltásuk, volt némi hiba a klinikai tesztek során. Akik ugyanis mindkétszer teljes dózist megkapták, azoknál csak 62 százalékos volt a vakcina hatékonysága. A minta kis része, 6 százaléknyi tesztelő viszont

véletlenül először csak fél adagot kapott,

náluk viszont tényleg 90 százalék feletti volt a hatékonyság. Igaz, egyikük sem volt idősebb 55 évesnél. Az oltást két részletben adják be, a "nem tervezett" módon fél adagot kapó csoport pedig csak az első körben kapott kevesebbet a többieknél.

Ehhez kapcsolódóan: Kérdőjelek az AstraZeneca vakcinája körül

A vakcina fő versenytársainál lényegesen olcsóbb, adagját 3 dollárosnak (nagyjából ezer forintosnak) tervezik Európában. Sokkal olcsóbb szállítani is, mint a magasabb hatákonyságú Pfizer-BionTech- vagy Moderna-oltásokat, így a fejlődő világ számára elsősorban ez a fajta vakcina lehet majd inkább elérhető.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhál és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!