Az Egyesült Államok terveket vázolt fel Ukrajna gazdasági fellendítésére

Penny Pritzker

Az amerikai kormány ötpontos tervet mutatott be az ukrán gazdaság beruházásvonzó képességének erősítése érdekében.

„Ukrajna a legnagyobb és a legösszetettebb újjáépítés és gazdasági helyreállítás előtt áll Európában a második világháború óta” – mondta Penny Pritzker, az ország gazdasági fellendítéséért felelős amerikai különmegbízott néhány nappal kijevi látogatása után.

Az illetékes emlékeztetett a Világbank tavaszi becslésére, miszerint Ukrajna helyreállítása legalább 486 milliárd dollárba fog kerülni, azonban rámutatott, hogy ez az adat még a harcok fokozódása előttről származik.

Kiemelte, hogy az ukrán gazdaság rendkívül ellenállónak bizonyult a háború közepette is, kitérve rá, hogy tavaly az ország bruttó hazai terméke (GDP) öt százalékkal, az adóbevételek szintje 25 százalékkal nőtt.

„Segítettünk az ukránoknak a gazdaságuk fenntartásában, a korrupció elleni küzdelemben, valamint a magánszektor részvételének erősítésében” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy hosszú távú gazdasági helyreállítási tervet dolgoztak ki, amelynek értelmében Ukrajnának a külföldi befektetések bevonzására kell összpontosítania. Tájékoztatása szerint a nemzetközi szereplőkre bátorítólag hathat a tény, hogy a beruházások volumene 17 százalékos bővülést produkált, és tavaly 37 ezer új vállalkozást jegyeztek be.

A különmegbízott úgy vélekedett, hogy jelentős gazdasági sikereket hozhat a kritikus ásványi anyagok, például a lítium és a titán bányászata, illetve a mezőgazdasági és a védelmi szektor fejlesztése.

Okszana Markarova washingtoni ukrán nagykövet arról számolt be, hogy ez utóbbi ágazat, amely „elválaszthatatlan része Ukrajna sikerének”, már eddig is rekordnövekedést ért el.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajnában női vállalkozók startupjai adnak reményt a gazdasági fellendülésre

Aláhúzta, hogy a háború kezdete óta többtucatnyi új cég alakult például drónok, pilóta nélküli eszközök fejlesztésére.

Pritzker a bemutatott tervet „ambiciózusnak, de megvalósíthatónak” nevezte, és a Marshall-segélyhez hasonlította.

Az első lépés egy olyan szerv felállítása, amely integráltan tervezi az újjáépítési programokat, emellett gyorsan a projektek előkészítését, hogy adott esetben minél előbb el lehessen kezdeni őket. Folytatni kell a reformokat, a nemzetközi közösségnek fokoznia kell a támogatását, az ukránoknak pedig a biztonsági körülmények rendeződése után mielőbb haza kell térniük dolgozni – sorolta.