Az Egyesült Államok további nyolcmilliárd dollárnyi katonai támogatást jelentett be Ukrajnának

Az ukrán elnök látogatása egy scrantoni lőszergyárban 2024. szeptember 22-én

Joe Biden amerikai elnök újabb több mint nyolcmilliárd dolláros katonai segélyt jelentett be az ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkij folytatott csütörtöki találkozója előtt.

„Ezekkel az intézkedésekkel világos az üzenetem: az Egyesült Államok megadja Ukrajna számára azt a támogatást, amelyre szüksége van a háború megnyeréséhez” – közölte az amerikai elnök.

A csomag első ízben tartalmaz Joint Standoff Weapon precíziós siklóbombákat, amelyek hatótávolsága akár 130 kilométer is lehet. Emellett küldenek egy további Patriot légvédelmi üteget és hozzá több száz rakétát, illetve AMRAAM közepes hatótávolságú légiharc-rakétákat.

A hivatalából januárban távozó Biden bejelentette, hogy az ukrán F–16-os pilóták kiképzését is kibővítik az Egyesült Államokban, jövőre további tizennyolc ember vehet részt a programban, illetve arról is beszámolt, hogy Washington és szövetségesei dolgoznak egy globális kriptovaluta-hálózat felszámolásán, amelyet Oroszország a szankciók kijátszására és pénzmosásra használ.

Ehhez kapcsolódóan: Több órán át tartó rakéta- és drónzápor zúdult ismét az ukrán fővárosra

Az amerikai elnök arra is kitért, hogy jövő hónapban újból összeülnek az Ukrajnát támogató nemzetközi koalíció országai, hogy még jobban összehangolják az erőfeszítéseiket.

Zelenszkij az X-en is köszönetet mondott: „Hálás vagyok Joe Bidennek, az amerikai kongresszusnak és mindkét pártjának, a republikánusoknak, a demokratáknak, valamint az egész amerikai népnek a mai bejelentésért.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel és lehetséges utódjával, Kamala Harrisszel egyeztet Washingtonban a katonai támogatások fenntartásáról. Az ülésen Zelenszkij ismertetni fogja győzelmi tervét, ennek részleteiről azonban nem sokat tudni egyelőre, az elnök szerint híd lesz a konfliktus lezárása felé. Egyes sajtójelentések szerint ennek keretében fokozott katonai és pénzügyi támogatásra, szilárd biztonsági garanciákra és újabb szankciók elrendelésére kérnék az Egyesült Államokat.