Az LMP-ből kilépett Csárdi Antal állítja: Ungár Péter és Vitézy Dávid egyeztetett Rogán Antallal

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 20-án

Elindult a kilépési folyamat nemcsak a pártból, hanem az országgyűlési frakcióból is – írta közösségi oldalán a politikus, aki a 444-nek adott interjúban azt állította: bizonyítékokat látott arra, hogy Ungár Péter és Vitézy Dávid választási stratégiát egyeztetett Rogán Antallal.

Csárdi Antal nemcsak a pártból, hanem parlamenti képviselőcsoportjából is kilép. Mint Facebook-posztjában írja: miután kilépése a frakcióból jelenlegi tudása szerint az LMP-frakció megszűnését eredményezi, akkor történik meg hivatalosan, ha megbizonyosodott róla, hogy a frakciónál dolgozók egzisztenciális helyzete potenciálisan biztosított, de – teszi hozzá – mindenképpen még ebben az évben kilép onnan is.

A politikus a 444-nek adott interjúban azt mondta: nulla másodperc alatt döntött a kilépésről szeptember 12-én, amikor bizonyítékot látott arról, hogy Ungár Péter egyezteti a választási stratégiát Rogán Antallal. Azt mondja, ezer százalékig biztos a bizonyíték valódiságában, de azt, hogy milyen formában és ki mutatta meg neki, nem árulja el: „Ha most ezt teljes nyíltsággal elmondanám, akkor beazonosítható lenne a forrás, és ezt nem engedhetem meg magamnak.”

A képviselő állítása szerint Ungár Péter, az LMP társelnöke azt mondta neki, hogy nem ült le Rogánnal, de az egyeztetést nem tagadta. Csárdi tudomása szerint az egyeztetés még az előtt történt Rogán Antal, Ungár Péter és Vitézy Dávid között, hogy bejelentették Vitézy Dávid indulását a főpolgármesteri posztért.

Az LMP 2024. március 19-én jelentette be Vitézy Dávid támogatását. Szentkirályi Alexandra március 14-én lett a Fidesz hivatalos főpolgármester-jelöltje, majd június 7-én, két nappal az önkormányzati és EP-választás előtt bejelentette, hogy visszalép Vitézy javára.

Csárdi Antal szerint az az ellenzéki párt, amelyik egyezteti a kormánypárttal a választási stratégiáját, különösen abban a politikai helyzetben, amiben ma Magyarország van, teljes mértékben vállalhatatlan.

Ungár Péter a 444.hu megkeresésére azzal reagált, hogy minden kérdésre többször válaszolt Szentkirályi Alexandra visszalépésével kapcsolatban. „Ha Csárdi Antalnak a visszalépés gondot okozott volna, kiléphetett volna korábban az LMP-ből és a frakcióból. Nem akarok semmilyen személyes beszélgetést felfedni, amit vele folytattam” – idézi a hírportál az LMP társelnökét.

Kilépési hullám a tisztújítás után

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az LMP augusztus végi tisztújító kongresszusa – amelyen újraválasztották a párt társelnökének Ungár Pétert – kilépési hullámot indított el. Először Schmuck Erzsébet társelnök és Vágó Gábor jelentette be távozását, majd Keresztes László Lóránt is közölte, hogy tizennégy és fél év után otthagyja a pártot, amelynek vezetéséből tavaly távozott.

Schmuck Erzsébet, aki tizenöt év után lépett ki, azzal indokolta döntését, hogy „a pártot Ungár Péter teljesen leuralta”. Szerinte Ungár Péter kezdeményezésére a párt dupla vagy semmit játszott Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségével, és veszített, az LMP mint ellenzéki párt szerinte ezzel megsemmisült. Arra is emlékeztetett, hogy a szavazatok mindössze 0,87 százalékát kapta az LMP az Ungár Péter vezette EP-listára, de úgy látja, hogy ebből semmilyen következtetést nem vont le sem a párt, sem Ungár Péter.

Ehhez kapcsolódóan: Keresztes László LMP-s képviselőnek nem világos, hogy lett Vitézy a jelöltjük