Az oroszok Odesszát, az ukránok a Krímet támadták drónokkal a hírek szerint

Krími orosz tisztségviselők azt állítják, hogy ez egy drón, amelyet vasárnap semmisítettek meg Szevasztopolnál

Oroszország újabb dróntámadásokat indított Ukrajna déli részén, és megrongálta az infrastruktúrát a fekete-tengeri kikötővárosban, Odesszában – jelentették regionális tisztviselők. Közben Moszkva közölte, hogy visszavert egy ukrán dróntámadást az illegálisan elcsatolt Krími terület ellen.

Szerhij Bratcsuk, Odessza térségének katonai közigazgatási szóvivője július 18-án azt mondta, hogy az ukrán légvédelem kivédett egy orosz légitámadást a kikötőváros ellen. Azt írta Telegramon: „Odessza: Folyik a légvédelmi harci munka.”

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság később közleményben adta hírül, hogy „a megsemmisült rakéták roncsai és a lezuhanásuk nyomán keletkezett robbanáshullám megrongálta a kikötő infrastrukturális létesítményeit”.

Az ukrajnai gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú Odessza elleni támadásra egy nappal azután került sor, hogy Moszkva kilépett az ENSZ közvetítésével kötött és július 17-én lejárt megállapodásból, amely lehetővé tette a gabonaszállítást a Fekete-tengeren.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

Oroszország iráni gyártmányú drónokkal éjjel támadást indított a Mikolajivi terület ellen is, a drónok tüzet okoztak – közölte Vitalij Kim kormányzó Telegramon.

„Oltjuk a tüzet. Áldozatokról eddig nem tudunk” – írta Kim.

Mikolajiv város polgármestere, Olekszandr Szienkovics azt mondta, hogy a tűz az egyik városi létesítményben ütött ki, és „elég súlyos”.

Tengeri dróntámadás a Krím ellen

Az orosz védelmi minisztérium, valamint az annektált Krím Moszkva által odahelyezett vezetője, Szergej Akszjonov július 18-án közölte, hogy az orosz erők visszaverték 28 ukrán drón támadását a térség keleti részén.

A minisztérium közleménye szerint 17 drónt lelőttek, tizenegyet pedig elektronikus úton ártalmatlanítottak. A minisztérium és Akszjonov egyaránt azt mondta, hogy a támadás nem követelt áldozatokat és nem okozott károkat.

A független forrásból ellenőrizhetetlen jelentés egy nappal azután érkezett, hogy dróntámadást indítottak a tengerről a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd ellen. A támadásban két ember meghalt, lányuk pedig súlyosan megsebesült. Károk keletkeztek a hídon és fennakadások voltak a közlekedésben. Oroszország Ukrajnát vádolta a támadással.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz zászlókat lobogtatva újabb Wagner-csapatok vonulnak be Belaruszba

Putyin választ ígért a krími híd elleni támadásra

Kijev nem vállalta a felelősséget, de az ukrán média arról számolt be, hogy a biztonsági szolgálatok vetettek be tengeri drónokat.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes július 18-án közölte Telegramon, hogy július 17-én este részben megnyílt a közúti forgalom a krími hídon.

Husznullin július 17-én azt mondta, hogy a károkat november 1-jéig teljesen helyreállítják, Vlagyimir Putyin elnök pedig választ ígért a támadásra.

Husznullin Putyinnal tartott és a televízióban is közvetített találkozóján közölte, hogy a hídon az út egy része megsemmisült, újjá kell építeni, de a tartóoszlopokban nem keletkezett kár.

A hidat októberben egy támadás után egyszer már helyre kellett állítani.

Putyin, aki elrendelte a híd építését, miután Oroszország 2014-ben elfoglalta és annektálta a Krímet Ukrajnától, terrorcselekménynek nevezte a támadást, és azt mondta, hogy javaslatokat kér a híd biztonságának biztosítására.

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAC) szerint a támadást két ukrán drón követte el, a nyomozó bizottság pedig közölte, hogy terrorcselekmény miatt indított büntetőeljárást.

A hídban okozott károk befolyásolhatják, hogy Moszkva képes-e biztosítani csapatai ellátását Dél-Ukrajnában, és megmutatták, hogy az orosz infrastruktúra is sebezhető drónokkal – robbanóanyagokkal megpakolt kicsi, gyors és távirányított hajókkal.

Harkivnál defenzívában vannak az ukránok

A harctéren az ukrán erők folytatták ellentámadásaikat délen a Zaporizzsjai területen, Bergyanszk és Melitopol térségében – közölte az ukrán hadsereg vezérkara július 18-i napi jelentésében, hozzátéve, hogy Kelet-Ukrajnában 36 harci cselekményt jegyeztek fel az elmúlt 24 órában.

Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes július 17-én azt írta Telegramon, hogy egyre nehezebb az ukrán csapatok helyzete a kelet-ukrajnai Harkivi területen, ahol az orosz erők második napja „aktívan nyomulnak előre” Kupjanszk irányába. „Defenzívában vagyunk. Heves csaták folynak” – írta Maljar.

A rettegett orosz Perzselő Napot is bevetették az ukránok az ellentámadás során

Készült a Reuters, az AFP és az AP tudósításainak felhasználásával.