Borrell enyhítene az Ukrajnát érintő fegyverhasználat-korlátozásokon

Az EU külügyi főképviselője, Josef Borrell (archív felvétel)

Josep Borrell, az Európai Unió vezető diplomatája folytatja a nyomásgyakorlást Ukrajna nyugati szövetségeseire annak érdekében, hogy oldják fel a fegyverhasználati korlátozásokat. Azt mondja, Kijevnek joga van célba venni azokat a helyeket, ahonnan támadják.

Borrell augusztus 30-án Brüsszelben beszélt, miközben az uniós védelmi miniszterek informális találkozójának második napi eseményére tartott. Azt mondta: abszurd azt állítani, hogy ha engedélyezik Oroszország területének célba vételét, az közvetlenül Moszkva elleni háborút jelent. Senki sem akar háborút Oroszországgal – tette hozzá.

„De képzeljék magukat az ukránok helyébe: az oroszok olyan helyről bombáznak, ahova nem érhetnek el. Egyenlő félként szeretnének harcolni” – folytatta, mondván: ehhez Ukrajnának képesnek kell lennie arra, hogy lecsapjon azokra a helyekre, ahonnan Oroszország a támadásait indítja.

Ukrán tisztviselők, köztük Volodimir Zelenszkij elnök ismét felszólították Ukrajna globális szövetségeseit, hogy tegyenek határozott lépéseket, és engedjék meg Ukrajnának, hogy a Nyugat által biztosított fegyverekkel csapást mérjen az Oroszország belsejében fekvő katonai célpontokra.

A hónap elején Ukrajna behatolt Oroszország területére. Zelenszkij azt mondta: Oroszországnak „éreznie kell, mit tett”. Oroszország az elmúlt napokban heves rakéta- és dróntámadásokkal válaszolt Ukrajna-szerte, városokat és kulcsfontosságú polgári infrastrukturális létesítményeket vett célba.

Ukrán tisztviselők azt mondják: a harci képességeiket fokozó új fegyverek szállítása ellenére fegyveres erőik továbbra is hátrányban vannak, mert a nyugati korlátozások megakadályozzák Ukrajnát abban, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket vessen be mélyen Oroszország területén.

„Európa hosszú távú biztonsága az Ukrajna esetében hozott rövid távú, merész döntésekkel kezdődik” – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter újságíróknak Brüsszelben az uniós külügyminiszterek augusztus 29-i találkozója előtt.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara augusztus 29-én megerősítette, hogy lezuhant egy Nyugat által szállított F–16-os vadászgép, miközben orosz rakéta- és dróncsapást próbált elhárítani.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna bemutatta a nemrég érkezett F–16-os vadászgépeit

A brüsszeli tárgyalásokkal egy időben az orosz erők „két kulcsfontosságú taktikai műveletet” hajtanak végre a kelet-ukrajnai Donyecki terület Pokrovszk városának elfoglalását célzó offenzívájuk részeként – közölte augusztus 29-én a Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War, ISW).

Az első a Novohrodivka–Hrodivka vonal mentén folyik Pokrovszktól keletre azzal a céllal, hogy elérjék a külvárosokat. A második a Szelidove–Ukrajinszk–Hirnik vonaltól indult délkeletre, hogy „megszüntesse a sebezhetőséget az ukrán ellentámadásokkal szemben”.

Az orosz hadsereg kulcsfontosságúnak tekinti a műveleteket „a Pokrovszk elleni fokozott támadó erőfeszítéshez” – írta az ISW.