Orbánék 200 millió euró közpénzzel segítik meg Csád kormányát

Csádi katonák Idriss Deby egyori elnök temetésén N'Djamenában, 2021. április 2-án

Korábban már nagy vonalakban jelezte a magyar kormány, hogy pénzzel is támogatni kívánja a csádi kormányt, de most a Magyar Közlönyből kiderült, hogy 200 millió eurós összegről van szó. Ezt az állami Eximbank fogja nekik küldeni, valamilyen kedvezményes hitel formájában, aminek részleteit nem közölte a kormány.

Tavaly ősszel komoly meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy a magyar kormány Afrikában, a Szahara déli részénél fekvő Csádba kívánna magyar katonákat küldeni, illetve "komplex támogatást" nyújtani számukra "a magyar nemzeti érdek" mentén.

Az év szeptemberében az is kiderült, hogy a gazdasági támogatási vonalon Magyarország 150-200 millió eurós hitelprogramot kíván adni Csádnak, aminek segítségével egyes magyar cégek is üzleti kapcsolatokat alakíthatnak ki az országban.

A keddi Magyar Közlönyből most viszont egyértelművé vált, hogy a nagyobbik összegről van szó, és Magyarország 200 millió euróval (ami nagyjából 80 milliárd forint mai árfolyamon) támogatja meg Csádot.

Ez egy kedvezményes hitelprogram lesz, amit az állami Eximbank bonyolít majd a csádi kormánnyal, de a hitel részleteit nem adták meg a Közlönyben. Célként is mindössze annyi szerepel, hogy "vízgazdálkodási, mezőgazdasági és élelmiszeripari, valamint információs technológiai projektek megvalósítására" tervezi a magyar kormány ezt a pénzt.

A támogatás és a messzi országba irányuló magyar katonai misszió valódi célja a külpolitikai szakemberek előtt sem ismert. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a Szabad Európának korábban arról beszélt, hogy szerinte üzleti érdekek állhatnak az egész állami projekt mögött.

2023 decemberében Szijjártó Péter külügyminiszter csádi delegációjában szerepet kapott Orbán Viktor egyetlen fia is, Orbán Gáspár. Bár jelenlétét többek közt kalappal, maszkkal és némi bujkálással igyekezett titkolni, a Le Monde és a Direkt36 csádi és nigeri kormányzati fotók hatterében azonosítani tudta Orbán Gáspárt. Bár a magyar kormány az Orbán Gáspár szerepvállalása iránt érdeklődő kérdéseket adatigényléseket sorra elutasította, 2024 elején a honvédelmi miniszter váratlanul bejelentette, hogy Orbán Gáspár "összekötő tisztként" kapott szerepet a misszióban, századosi rangban.

A magyar kormány hivatalos indoklása szerint a térség stabilizálása, a terrorizmus elleni harc és a térségbeli migráció kezelése érdekében szükséges magyar katonákat és közpénzt küldeni az országba. A magyar katonák csádi szerepvállalása viszont szemben áll azzal, amit a magyar kormány például az ukrajnai háború és térségbeli migráció kezelése érdekében állít.

Ehhez kapcsolódóan: Megérkezett Budapestre a csádi elnök, hogy a magyar katonák kiküldéséről tárgyaljon