Jogállamisági vita: megállapodás van, vége nincs

A lengyel és a magyar kormányfő, Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor

A pontos részletek még nem ismertek, de belső források szerint a jogállamisági kritériumokhoz fűzött értelmezésekkel oszlatná el az EU a lengyel és a magyar kormány aggályait. A vita lezárultával elhárulhat a hétéves EU-s költségvetés és mentőcsomag elfogadása elől az akadály, de a tervezetet még több országnak el kell fogadnia.

Lezárult a jogállamisági vita miatt húzódó állóháború az EU és a költségvetési vétóval fenyegető magyar–lengyel páros között, írja a Bloomberg. A döntésre még rá kell bólintania Hollandiának, és a többi olyan országnak is, amely amellett érvelt, hogy ne engedjenek az akadékoskodóknak.

„Egy előzetes megállapodás született, de nagy a nyomás, hogy a csütörtöki csúcsig meglegyen” – nyilatkozta a Reutersnek egy vezető lengyel kormányzati tisztviselő névtelenül. A magyar és a lengyel kormányok képviselői egyelőre még nem szeretnék hivatalosan is kommentálni a sajtóértesüléseket.

A DW forrásai szerint maga a jogállamisági tervezet nem változik, de olyan politikai biztosítékokba „csomagolná” az Európai Tanács, amely a lengyel és a magyar kormánynak is elfogadhatóvá teszi azt.

Értelmező kiegészítések

Egyfelől egy olyan értelmező kiegészítést fűzne az EU a jogállamisági kritériumokhoz, amely hangsúlyozná, hogy azok csak a második cikkely szerinti uniós alapelveket vizsgálják, és nem ideológiai kérdésekre vonatkoznak.

Orbán Viktor a vita kezdete óta azzal érvelt, hogy a magyar kormány azért ellenzi a jogállamisági kritériumokat, mivel azok szerint valójában az ideológiai nyomásgyakorlása eszközei lesznek, amivel rákényszerítik majd Magyarországra a bevándorlást.

Ehhez kapcsolódóan: Tíz év vitái: Orbán vs Európai Unió

Évekig függőben maradhat

Másfelől megvárnák a kritériumok alkalmazásával az Európai Legfelsőbb Bíróság döntését, az Európai Bizottsága elnöke ugyanis korábban azt javasolta, hogy ha a magyar és a lengyel kormány megkérdőjelezhetőnek tartja a jogállamisági kritériumokban foglaltakat, akkor vigyék bíróságra az ügyet a vétó helyett. Ha a magyar és a lengyel kormány belemegy ebbe, akkor a kritériumok elfogadásra kerülnek, de a gyakorlatban 1-2 évig, amíg nem dönt a bíróság, nem élesednek.

Orbán már kedden bizakodó volt

Angela Merkel az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárja, szerda délelőtt úgy nyilatkozott, hogy az EU keresi a lehetőségét annak, hogy megegyezzen Lengyelországgal és Magyarországgal, de a jogállamisági mechanizmusokat fenntartják.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a héten esedékes EU-csúcs előtt Varsóba utazott, ahol egy lengyel lapnak azt mondta, hogy biztatónak tartja a németekkel folyó tárgyalásokat. „Azt hiszem közül járunk egy megállapodáshoz, ez győzelem, ez jó Magyarországnak, Lengyelország és nagyon jó az Európai Uniónak.”

Ehhez kapcsolódóan: Rekordmagas az EU-tagság magyar támogatottsága

Jogállamisági vita

Egyes uniós tagországok azt szeretnék, ha az EU-támogatások kifizetése úgynevezett jogállamisági feltételekhez lenne kötve. Ez azt jelenti, hogy teljesülnek az EU alapelvei mint a sajtószabadság, a korrupció elleni harc, a független bíróságok, a demokratikus intézmények.

Nem titok, hogy a jogállamisági feltételek pártját fogó uniós politikusok egyebek közt Magyarországot és Lengyelországot hozzák fel példának, mint olyan országokat, ahol szerintük sérülnek az alapvető EU-s értékek. A magyar kormány a kezdetektől fogva azzal érvel, hogy valójában Brüsszel csak a saját ideológiáját akarja Magyarországra kényszeríteni, például olyan kérdésekben, mint az LMBT-jogok vagy a bevándorlás.

Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország hajlandó lemondani a 16 milliárd euróról, ami a helyreállítási terv szerint járna az országnak, de nem fogadja el a jogállamisági feltételeket. Magukat a jogállamisági feltételeket nem tudta volna megtorpedózni, ezért azzal fenyegetőzött, hoogy nemmel fog szavazni a 7 éves uniós költségvetésre, és a helyreállítási alapra, amikhez egyhangú döntés kell.

Készült a Politico, a DW és a Bloomberg tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!