Fenyegető e-mailt kapott több száz ukrán szervezet a Szabad Európa oknyomozása nyomán

Képek egy ukránellenes Telegram-csatornáról, amely arra szólítja fel a látogatóit, hogy gyújtsák fel az ukrán katonák és a sorozóirodák munkatársainak autóit

Október 14-én sok állami intézményt ürítettek ki Ukrajnában, miután iskolák, cégek, nagykövetségek és szerkesztőségek százai kaptak terrortámadással fenyegetőző e-mailt. A jelek szerint ezek a Szabad Európa orosz biztonsági szolgálatok ukrajnai tevékenységét vizsgáló nyomozásához kapcsolódnak.

A hatóságok átvizsgálták azokat az iskolákat, vállalkozásokat, szállodákat, nagykövetségeket és szerkesztőségeket – köztük a Szabad Európáét –, amelyek fenyegető e-mailt kaptak. Robbanószerkezeteket kerestek, az üzenetek szerint ugyanis ilyeneket helyeztek el az érintett helyeken.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy az ország hatvan külképviselete kapott fenyegető e-mailt, néhány közülük fel is függesztette konzuli szolgálatát.

A helyszíneket – köztük a Szabad Európa kijevi irodáját – ellenőrző ukrán rendőrség képviselői október 14-én azt mondták, hogy a megfenyegetett helyek mintegy hatvan százalékának átvizsgálása után nem találtak robbanószerkezetet, de folytatják a keresést.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij azt állítja, hogy Észak-Korea katonákat és fegyvereket küld Oroszországba

Az üzenet küldője egy olyan terroristacsoport képviselőjének mondta magát, amelynek a neve megegyezik egy ukránellenes Telegram-csatornáéval, amely többször arra szólította fel a nézőit, hogy gyújtsák fel ukrán katonák és sorozóközpontok képviselőinek autóit. A Szabad Európa biztonsági és etikai okokból nem hozza nyilvánosságra a feladó vagy a csoport nevét.

A fenyegető e-mailben említést tesznek a Szabad Európa újságíróiról, Irina Sziszakról és Valeria Jehosináról, valamint a szabadúszó Julia Kimerikről – a feladók őket hibáztatják az állítólagosan tervezett robbantásokért.

Mindez azután történt, hogy a Szabad Európa ukrán szolgálata Szkemi (Schemes/Sémák) nevű oknyomozó csapatának három újságírója bemutatta, hogyan toboroznak az orosz titkosszolgálatok ukránokat, köztük kiskorúakat arra, hogy felgyújtsák ukrán katonák és sorozóirodák képviselőinek autóit.

Ehhez kapcsolódóan: Kárpátalján a csempészek egyre inkább átállnak a sorozás elől menekülők kijuttatására

Miután megkapta a fenyegetőző e-mailt, a Szkemi azt is megtudta, hogy a feladójával azonos néven él egy orosz állampolgárságú férfi az oroszok által megszállt Krím félszigeten.

Stephen Capus, a Szabad Európa (RFE/RL) elnöke közölte: a Szabad Európa tud róla, hogy újságíróit megnevezték a fenyegető e-mailekben. „Nem félemlítenek meg bennünket, ott állunk a riportereink mögött, akik továbbra is félelem és részrehajlás nélkül tájékoztatják a hírekről az ukrán közönséget” – mondta, és megígérte, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal a nyomozás során.

A Szkemi szerint az állítólagos robbanóanyag-elhelyezést magára vállaló csoport aktívan terjeszt olyan üzeneteket a közösségi médiában, amelyek ukrán katonai járművek elégetésére szólítanak fel, és bemutatják a korábbi gyújtogatások eredményeit. Száz dollárt kínál azoknak, akik vállalják a részvételt az akciókban.

Artem Dehtyarenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője szerint Oroszország azt a látszatot kelti, hogy a gyújtogatásokat átlagos ukránok hajtják végre, holott az orosz biztonsági szolgálatok bujtanak fel rá.

A csoport Telegram-csatornája olyan videókat is megoszt, amelyeken a sorozóközpontok tisztjei ukrán állampolgárokat vesznek őrizetbe mozgósítás céljából, és az üldözésükre szólít fel, ezer dollárt ígérve cserébe.

A Szkemi arról is beszámolt, hogy október elején ugyanennek a csoportnak a képviselői üzenetet küldtek több ukrán kormányhivatalnak, amelyben felajánlották, hogy fejpénzért végeznek biztonsági csúcsvezetőkkel és közéleti személyiségekkel. Olyan szervezetként mutatkoztak be, amely „régóta foglalkozik az erőszakos cselekményekre vonatkozó parancsok végrehajtásával és problémák megoldásával fizikai felszámolás útján”. A csoport a weboldalán azt írja, hogy olyan szolgáltatásokat nyújt, mint „zsarolás, bérgyilkosság, autólopás, testi sértés, gyújtogatás”.

Az SZBU sajtószolgálata közölte a Szkemivel, hogy a fenyegető e-mailek tömeges küldését olyan műveletnek kell tekinteni, amelynek célja pánik terjesztése az ukrán közvéleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Nyomoznak a Szabad Európával összekülönbözött ukrán bankelnök ellen