Georgia elnöke nem ismeri el a választás eredményét, orosz beavatkozást emleget

Szalome Zurabicsvili georgiai államfő sajtótájékoztatója Tbilisziben 2024. október 27-én

Szalome Zurabicsvili államfő bejelentette, hogy nem ismeri el a kormányzó Georgiai Álom győzelmét hozó választás eredményét, és azt mondta, hogy országa „orosz különleges művelet” áldozata lett.

„Az egyetlen megmaradt független állami intézményként szeretném elmondani, hogy nem ismerem el ezt a választást. Nem lehet elismerni. Ez ugyanaz lenne, mintha elismernénk Oroszország belépését ide – Georgia alárendelését Oroszországnak – jelentette ki a Nyugat-barát elnök vasárnap. – Az őseink nem ezért éltek. Nem fogjuk ezt eltűrni. Nem lehet elvenni Georgiától európai jövőjét.” Tiltakozást hirdetett hétfő estére, és elítélte a Kreml beavatkozását, a hazája ellen folytatott hibrid hadviselést, amelyet „orosz különleges műveletnek” nevezett.

A dél-kaukázusi országban az utóbbi hónapokban több tömegdemonstrációt rendeztek az oroszbarát kormány vitatott intézkedései miatt, amelyek az ellenzők szerint aláássák a demokratikus normákat. A Georgiai Álom azonnal győzelmet hirdetett, az ellenzék azonban tiltakozik és csalást emleget, miután a választási megfigyelők súlyos szabálysértésekről adtak jelentést, egyebek mellett fizikai erőszakról és a szavazók megfélemlítéséről. A nyugati megfigyelők is a szabálytalanságok kivizsgálását követelték.

Ehhez kapcsolódóan: Remény, félelem és megfélemlítés: így folyt a szavazás Tbilisziben

A voksok több mint 99,6 százalékos feldolgozottsága alapján a kormánypárt 54,8 százalékot szerzett – közölte a központi választási bizottság. Az ellenzék által megrendelt közvélemény-kutatások azonban jóval gyengébb támogatottságot mértek a milliárdos Bidzina Ivanisvili vezette Georgiai Álomnak. Szinte valamennyi ellenzéki párt elutasította a hatóságok által közzétett eredményeket.

Your browser doesn’t support HTML5

Két ország, amely Oroszország következő célpontja lehet – sorsdöntő választás Moldovában és Georgiában

Elemzők szerint a választás döntő fontosságú lehet az EU-tagjelölt ország jövőbeli irányvonala, a tagság perpektívája szempontjából is. Közben a georgiai kormányfő szövetségesének számító Orbán Viktor hétfőn Tbiliszibe utazik. A magyar miniszterelnök először gratulált kollégája győzelméhez a külföldi vezetők közül, még az első hivatalos eredmények kihirdetése előtt.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor Georgiába látogat a vitatott választások után

„Ellopott választás”

A csalást emlegető ellenzéki politikusok ígéretet tettek rá, hogy nem adják fel a harcot, megtámadják az eredményeket, ami jogi vitákat és utcai tüntetéseket vetít előre. Tina Bokucsava, az Egység Georgia Megmentésére nevű koalíciót vezető Egyesült Nemzeti Mozgalom elnöke bejelentette: „Nem áll szándékunkban elismerni ennek az ellopott választásnak az eredményét.”

Az államfő az első eredmények közzététele után arról írt a közösségi oldalán, hogy a legjobban szereplő négy ellenzéki párt elég szavazatot szerzett a parlamenti többség megalakításához. Később közölte, hogy „nagyon nyugtalanító erőszakos incidensek” történtek néhány szavazóhelyiségben.

Mindeközben a választási megfigyelők első értékelései ijesztő képet festettek a szavazás napjáról. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács, az Európai Parlament és a NATO közös megfigyelőmissziója szerint a választást „egyenlőtlen feltételek, nyomásgyakorlás és feszültség” befolyásolta. Noha általában jól szervezett volt a szavazás, a megfigyelők szerint „feszült környezet” volt a jellemző, és az egyenlőtlen versenyfeltételek „aláássák az eredménybe vetett bizalmat”. Úgy összegeztek, hogy a folyamat nem felelt meg a nemzetközi demokratikus elveknek.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell a kulcsfontosságú georgiai választásról

Az EBESZ szavazatvásárlás, kettős szavazás, fizikai erőszak és megfélemlítés eseteiről is beszámolt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte: „Bár a nemzetközi és helyi megfigyelők egyetértettek abban, hogy a választások napja általánosságban jól zajlott, tudomásul vesszük a szabálytalanságokról és szórványos erőszakról szóló jelentéseket. (…) Elítéljük a nemzetközi normák megsértését, valamint csatlakozunk a nemzetközi és helyi megfigyelők felhívásához arról, hogy teljeskörűen vizsgálják ki a választással kapcsolatos jogsértésekről szóló jelentéseket” – hangsúlyozta. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is leszögezte, hogy ki kell vizsgálni az állítólagos szabálytalanságokat.

Ehhez kapcsolódóan: Miheil Szaakasvili: Ha a kormánypárt nyeri a választásokat, a független Georgia „megszűnik létezni”

„Kritikus szabálysértések”

Antonio López-Istúriz White, az EP delegációjának vezetője szerint a Georgiai Álom a kampány során is ellenséges retorikát használt, továbbá orosz dezinformációt és összeesküvés-elméleteket terjesztett a szavazás manipulálása érdekében. „A választás előtt és alatt szavazatvásárlás és kettős szavazás eseteit tapasztaltuk, különösen vidéken” – mutatott rá az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által delegált misszió vezetője.

A választási megfigyelőszervezetek európai hálózata (ENEMO) értékelésében azt írta, hogy Georgiában polarizált és korlátozó környezet jellemezte a szavazást, ami aláásta az átláthatóságot. Külön kitértek több kritikus szabálysértésre, az ellenzéki politikusok elleni erőszakra, a választók megfélemlítésére, a megfigyelők lejáratását célzó kampányokra.

Orosz álmodozás

A 2012 óta hatalmon lévő Georgiai Álomnak korábban Nyugat-barát programja volt, azonban az elmúlt két évben Oroszország felé fordult, és most újabb négy évvel meghosszabbíthatja a hatalmát. Az ellenzék szerint ez a demokrácia további leépítéséhez vezethet. A véleményt a nyugati államok egy jelentős része is osztja. A georgiai kormány az utóbbi időben több vitatott törvényt fogadott el; egyrészt korlátozták a külföldi finanszírozásban részesülő civil szervezetek és médiumok működését, másrészt az LMBTQ-jogokat, emellett arra is ígéretet tettek, hogy újrázás esetén betiltják az összes főbb ellenzéki pártot.

Ehhez kapcsolódóan: Az Európai Unió az LMBT-jogokat korlátozó törvény visszavonására szólította fel Georgiát

Mindez nem sokáig maradt válasz nélkül az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről. Brüsszel befagyasztotta a dél-kaukázusi ország csatlakozási folyamatát, Washington pedig szankciókat rendelt el több magas rangú vezető ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Remény, félelem és megfélemlítés: így folyt a szavazás Tbilisziben