Gödi Samsung: hiába függesztették fel a környezethasználati engedélyt, működik és bővül a gyár

A Samsung akkumulátorgyára Gödön

Idén tavasszal a Budapest Környéki Törvényszék felfüggesztette a gödi Samsung gyár tíz évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét. A vegyipari szakszervezet ugyanakkor nem tud arról, hogy bármilyen érdemi gyártásleállítás vagy korlátozás történt volna.

Ahogy arról korábban a Szabad Európa is írt, a Budapest Környéki Törvényszék tavasszal felfüggesztette a gyár környezethasználati engedélyét, helyt adva a Göd-ÉRT Egyesület bírósági keresetének. Az LMP, a Greenpeace és a Göd-ÉRT szerint a gyár így nem is működhetne, a megyei kormányhivatal szerint azonban nem kell a működését felfüggeszteni, csak az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni.

Ehhez kapcsolódóan: Különleges gazdasági övezetet hozott létre a kormány Pakson

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a Népszavának ugyanakkor azt mondta, hogy tudomása szerint a gyár változatlan kapacitással működik. Amikor a politikus személyesen szerette volna ellenőrizni az alacsonyabb kapacitást és a károsanyag-kibocsátás értékét, a kormányhivatal úgy reagált, hogy a törvény ezt nem teszi lehetővé.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta a lapnak, hogy a hozzájuk eljutott információk alapján a gyárban semmilyen jelentős gyártásleállítás nem történt.

Közben az Átlátszó arról írt: nemhogy a kapacitást nem csökkentették, de a gyár bővítése is folytatódik. A 43 ezer négyzetméteres bővítés célja, hogy húsz százalékkal növeljék a kapacitást. A beruházást a 24.hu értesülése szerint a kormány mintegy 14 milliárd forinttal támogatja.

Ehhez kapcsolódóan: Nem buktak bele az akkugyárépítésbe a polgármesterek