Hat év börtönre ítélték egy kivégzett tüntető ügyvédjét Iránban

Mohammad Mehdi Karami a bíróságon 2022 decemberében

A karadzsi Iszlám Forradalmi Bíróság hat év szabadságvesztést szabott ki „rezsimellenes propaganda terjesztése” miatt egy, a 2022-es tömegdemonstrációkat követően kivégzett tüntető ügyvédjére.

Jogvédő szervezetek tájékoztatása szerint a néhai Mohammad Mehdi Karamit képviselő Amirhosszein Kuhan ellen egyebek mellett gyülekezés és összejátszás, illetve „rezsimellenes propaganda terjesztése” miatt is vádat emeltek.

A férfit nem sokkal azt követően vették őrizetbe, hogy a titkosszolgálat berendelte tavaly kihallgatásra. Decemberben bizonyos feltételekkel szabadlábra helyezték.

Nem sokkal korábban letartóztatták a jogász által képviselt, később kivégzett tiltakozó apját is.

Your browser doesn’t support HTML5

Több mint ötszáz tüntetőt öltek meg a tavaly agyonvert iráni lányért kezdődött tiltakozáshullámban

Mohammad Mehdi Karami egyike volt annak a kilenc embernek, akiket eddig kivégeztek a közel-keleti iszlám köztársaságban a 2022-es tömegtüntetésekkel összefüggésben.

A tavaly januárban felakasztott férfinak a kiszabott bírósági ítélet szerint köze volt a Baszidzs félkatonai szervezet egyik tagjának feltételezett meggyilkolásához. Kivégzése nagy tiltakozást váltott ki bel- és külföldön egyaránt.

Szakértők szerint Amirhosszein Kuhan bebörtönzése jelzi, hogy az iráni hatóságokat továbbra is komoly aggodalommal tölti el egy újabb tiltakozáshullám lehetősége.

Your browser doesn’t support HTML5

Halálra ítéltek egy rappert Iránban, mert kiállt a rendőrségen agyonvert Mahsza Aminiért

Iránban 2022-ben a rettegett erkölcsrendészet feltartóztatta a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit túl lazán megkötött hidzsábja miatt, és úgy megverték, hogy három nappal később meghalt.

A rendőrség állítása szerint Amini halálát szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a fiatal nő egyértelműen a fejére mért ütések miatt vesztette életét.

A történtek hírére országszerte tüntetések kezdődtek, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy felháborodást keltett Iránban, hogy megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt hidzsábot

A tömegdemonstrációkat a hatóságok végül vérbe fojtották, a civil szervezetek szerint mintegy hatszáz tiltakozó halt meg, emellett emberek ezreit vették őrizetbe, többeket később kivégeztek.

Ehhez kapcsolódóan: Iránban tovább szigorítják a hidzsábviselési szabályok megsértőinek büntetését

Noha a hidzsáb viselése az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező a kilenc évnél idősebb nők és lányok számára, a követelményt gyakran semmibe vették, különösen a városokban, az előírások betartatását azonban azóta szigorították.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni ellenzékieket még a sírban is üldözik