3 perc: Hová tűntek a választással kapcsolatos panaszok, kifogások?

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: két és fél ezer esetből mindössze nyolc kivizsgálása jutott „másodfokra”; visszafogott a kormány, ha más (baráti) országokat kell minősíteni; a nyugdíjak emelkednek, és az üzemanyagárak sem maradhatnak sokáig ezen a szinten.

Több kritikai észrevételt is tett a civil szavazatszámlálókat mozgósító szervezetekről egy korábbi interjúnkban Barlai Melani, a magyarországi választásokat már ötödször monitorozó Unhack Democracy egyik alapítója. Úgyhogy megkérdeztük a szóba kerülő civileket is, válaszaikból pontosabb kép rajzolódik ki a történtekről. Abban mindenki egyetért, hogy sikeres volt a tömeges civil szavazatszámlálói jelenlét a szavazófülkéknél, jóval kevesebb volt az adminisztratív hiba. Ettől még csúcsra járatva működött a választók szervezett utaztatása.

Ehhez kapcsolódóan: "Ha több ezer fideszes meghackeli, akkor ott valami hiba csúszott a gépezetbe" – Barlai Melani a civil szavazatszámlálásról

Vétó, levél

Ahogy arról a Szabad Európa szerdán beszámolt, Magyarország megvétózta, hogy az EU elítélje Osman Kavala török emberi jogi aktivista bebörtönzését. Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy miért akadályozta meg a közös kiállást, és hogy mi a kormány véleménye Kavala elítéléséről, illetve az emberi jogok helyzetéről általában Törökországban. Bár Szijjártó Péter hivatala reagált, nem fecséreltek túl sok időt hat kérdésünk megválaszolására.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország megvétózta, hogy az EU elítélje a török emberi jogi aktivista bebörtönzését

Talán hasonlóan felületesen kezelik a vonatkozó helyeken az EU-s helyreállítási alap ügyét, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy semmi akadálya nincs a megállapodás aláírásának, minden vitatott pontban lehet megoldást találni. Az Európai Bizottság szóvivője azonban cáfolta ezt, hiszen szerinte számos kérdés még nyitott. Ezek közé tartoznak a korrupcióellenes intézkedések és az oktatással kapcsolatos ügyek – sorolta Veerle Nuyst.

A nyugdíjak emelkednek, az üzemanyagárak nem

Július elejétől 3,9 százalékkal emelik a nyugdíjakat a magas infláció miatt, a hat hónapra visszamenőleg járó emelést egyszerre kapják meg a nyugdíjasok. Az év elején a piaci várakozások, illetve magyar és külföldi elemzők adataiból kiindulva határozták meg a nyugdíjemelés ötszázalékos mértékét. Noha a törvény szerint novemberben kellene kompenzálni a nyugdíjasokat, az infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti jelentős eltérés miatt július elejétől további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz.

Ehhez kapcsolódóan: Mi a hatása annak, ha Európa elzárja az orosz olajat?

Kormányzati szinten reagálni kellett az energiaárak hirtelen emelkedésére, de az átmeneti intézkedéseket sokáig nem lehet fenntartani, mert elfogynak az erőforrások – mondta a cég közgyűlését megnyitó Mol-elnök. Hernádi Zsolt az ukrajnai invázió miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókról és lehetséges hatásairól azt mondta, hogy Közép-Európa és Magyarország számára komoly megrázkódtatást jelentene, ha egyik napról a másikra leválna az orosz kőolajról és kőolajtermékekről.

Közben az ukrán vezetés „hadműveletet” tervez a civilek evakuálására az Azovstal acélgyárból. Az Ukrajna orosz megszállását percről percre követő blogunkban olvashatnak az ENSZ-főtitkár kijevi látogatásáról és a város rakétatámadásáról, YouTube-oldalunkon pedig bemutatjuk Mariupol női focistáit. Iratkozzon fel, ha elsőként szeretné látni tudósításainkat!

Ehhez kapcsolódóan: Úgy néz ki, mégis lesz Putyin-párti tüntetés Budapesten

Magyarországon az elmúlt 24 órában 1384 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, és tizenkét halálos áldozata volt a hivatalos tájékoztatás szerint a járványnak, így az elhunytak száma 46.201 főre emelkedett. Kórházban 1427 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen. Jakab Ferenc virológus szerint az, hogy alábbhagyott a tesztelés intenzitása, valós veszély, rossz tendencia.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor