Ismét Ukrajnába látogatott az amerikai védelmi miniszter

Lloyd Austin érkezése Kijevbe 2024. október 21-én

Lloyd Austin hétfőn Kijevben tárgyalt az ukrán kormányzat képviselőivel, miközben az orosz hadsereg nagy erővel folytatta az ország bombázását.

Az amerikai védelmi miniszter negyedszer járt Ukrajnában, demonstrálva, hogy hazája a nemzetközi közösséggel együtt továbbra is kiáll a megtámadott ország mellett. „Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát szuverén területének védelmében – szögezte le. – Figyelemmel kísérjük a harcok alakulását, és ahogy változik a helyzet, mi is úgy alkalmazkodunk, hogy kielégítsük Ukrajna igényeit a hatékony védekezés biztosítása érdekében” – tette hozzá Lloyd Austin, aki Lengyelországból érkezett vonattal az ukrán fővárosba.

Szakértők szerint ugyanakkor valószínűleg a mostani tárgyalások nyomán sem lesz változás az Egyesült Államok álláspontjában az amerikai fegyverek oroszországi mélységi célpontok elleni bevethetőségére vonatkozó korlátozások feloldását illetően.

Ehhez kapcsolódóan: Biden 425 millió dolláros biztonsági támogatást jelentett be Ukrajnának

Ukrajna egyre nagyobb nyomással néz szembe a keleti fronton, ahol kimerült csapatai a nagy túlerőben lévő megszálló erők előrenyomulását próbálják feltartóztatni. Eközben az ország számos pontját gyakorlatilag naponta érik ellenséges drón- és rakétatámadások.

Szerhij Liszak dnyipropetrovszki kormányzó például arról számolt be, hogy hétfőre virradóra tizennégy ember sebesült meg egy orosz légicsapásban Krivij Rihben, köztük egy tizenkét éves kislány, Szerhij Popko, a kijevi körzeti katonai adminisztráció vezetője pedig közölte, hogy hajnalban megsérült egy férfi a fővárosban, miután törmelék zuhant rá egy orosz drón becsapódása után.

Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter eközben Törökországba utazott, ahol erősebb nyugati támogatást sürgetett a fekete-tengeri kikötői infrastruktúrát érő egyre hevesebb orosz bombázások elhárításához, miután az utóbbi időben kritikus fontosságú létesítményekben és hajókban keletkezett jelentős kár.

Your browser doesn’t support HTML5

Pénzzel vesznek rá ukrán tiniket az oroszok, hogy gyújtsanak fel ukrán katonai járműveket