Veszélyes kiberaktivitással vádolja az orosz kormányt Amerika

Egy orosz kormányzati kutatóintézet került fel az Egyesült Államok szankciós listájára, miután kiderült, hogy az ipari létesítmények és rendszerek elleni támadásokra képes szoftvert fejlesztettek ki, amely hatalmas károkat képes okozni.

Az amerikai pénzügyminisztérium október 23-án jelentette be, hogy az orosz Vegyészeti és Műszaki Központi Tudományos Kutatóintézetét felvette a szankciós listára.

Közleményükben szerint az intézet szorosan kapcsolatba hozható a Triton nevű szoftverrel, melynek célja az ipari biztonsági rendszerek támadása és manipulálása. Ezek a rendszerek felelnek az ipari folyamatok biztonságos vészleállításáért a kritikus létesítményekben, emberéleteket mentve így meg.

A Triton mögött álló szereplőket a kiberbiztonsági szektor a legveszélyesebb fenyegetésnek tartja - áll a közleményben.

“Az orosz kormány továbbra is veszélyes kiberaktivitásokat folytat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. Továbbra is agresszíven védjük az Egyesült Államok kritikus infrastruktúráját azok ellen, akik megpróbálják megzavarni"- mondta Steven Mnuchin pénzügyminiszter.

Moszkva tagad

Az amerikai vádakra reagálva a washingtoni orosz nagykövetség kijelentette, hogy Moszkva nem folytat ilyen káros műveleteket.

“Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel az alaptalan vádaskodással” - hangoztatta Facebook-bejegyzésében Anatolij Antonov nagykövet.

A Pénzügyminisztérium állítása szerint a rosszindulatú szoftvert adathalász technológiával telepítették 2017 augusztusában egy közel-keleti amerikai partnervállalathoz, egy meg nem nevezett petrolkémiai létesítményhez.

Az amerikai kormány szerint az orosz Vegyészeti és Műszaki Központi Tudományos Kutatóintézet “felelős olyan, célzott eszközök kifejlesztéséért, melyek lehetővé tették a támadást”.

Komoly aggodalom

A támadás nyilvánosságra kerülése komoly aggodalmat váltott ki kiberbiztonsági körökben, mert úgy tűnt, a szoftver az adatlopásokon túl képes fizikai károkat is okozni a biztonsági rendszer letiltásával.

„A támadást és a programot vizsgáló kutatók beszámolója szerint a Tritont úgy tervezték, hogy a támadóknak teljes ellenőrzést biztosítson a fertőzött rendszerek felett, és képes legyen jelentős fizikai károkat okozni, akár emberéletet is veszélyeztetni" - közölte a Pénzügyminisztérium.

A 2019-ben mintegy 20 elektromos közműcég sérülékenységét és támadhatóságát vizsgálták.

A most kiszabott korlátozások értelmében amerikai cégek nem üzletelhetnek a szankcionált vállalattal, az érdekeltek vagyonát pedig befagyasztják az Egyesült Államokban.