Kijev hadiflottájának újjáépítése távol Ukrajnától

Az Ada osztályú ukrán korvett, a Hetman Ivan Mazepa 2022 októberében Isztambulban

Ukrajna újjáépíti haditengerészeti erejét, miután az oroszok megtizedelték a flottáját. A hajók azonban külföldön készülnek, és még nem tudni, lesz-e bármilyen szerepük a Moszkvával vívott háborúban.

Annak ellenére, hogy Ukrajna nem rendelkezik nagy hadihajókkal, Kijev Moszkva Fekete-tengeri Flottájának mintegy harmadát kiiktatta, főként rakéta- és tengeri dróncsapásokkal, saját haditengerészeti erőit azonban Oroszország megtizedelte.

Kijev újjáépíti saját haditengerészeti erejét, a hajók azonban Ukrajna határain kívül készülnek, és nem tudni, hogy képes lesz-e használni őket a mostani háborúban.

A Hetman Ivan Mazepa márciusban Isztambulban

2022 októberében Isztambulban bocsátották vízre az ukrán haditengerészet számára Törökországban készült hajót. A legénységet már kiválasztották. A Hetman Ivan Mazepa névre keresztelt hajó tengeri teszteken vesz részt. A hetman az ukrán kozák katonai parancsnokok titulusa volt, különösen a XVII. és a XVIII. században.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 8-án látogatott el egy isztambuli hajógyárba, ahol megtekintette a második hadihajót, amelyet Kijev megbízásából Törökországban építenek. A látogatáson Zelenszkij a befejezetlen hajót Hetman Ivan Vihovszkij névre keresztelte egy XVII. századi parancsnok után, aki azért harcolt, hogy Ukrajna ne kerüljön Moszkva befolyása alá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 8-án az Isztambulban épülő második korvett előtt

A korvettek a török tervezésű Ada osztályhoz tartoznak, amelyek lopakodó technológiával rendelkeznek, így viszonylag nehezen észlelhetők, valamint hajó- és tengeralattjáró-elhárító fegyverzettel is felszerelhetők. Az ukrán védelmi minisztérium és a török STM közötti, két hajóra vonatkozó üzletet 2020-ban kötötték meg, és a jelentések szerint 256 millió dollárjába került Kijevnek.

„Ez a típusú korvett tengeralattjáró-elhárító, ez a fő specialitásuk” – mondta a Szabad Európának Volodimir Zablockij, a Defense Express ukrán katonai lap haditengerészeti szakértője.

„Vannak helikopterei, hidroakusztikája és elektronikus felderítőrendszerei, amelyek képesek a víz alatti zajok felismerésére. Ez egy olyan hajó, amely tudja, hol van a tengeralattjáró, és hogyan kell megtámadni” – tette hozzá.

A Hetman Ivan Mazepa legénysége Isztambulban március 8-án

A hajók körülbelül száz méter hosszúak és csaknem 15 méter szélesek. Mindkét hajó fel lesz szerelve amerikai Harpoon hajóelhárító rendszerrel, légvédelmi rakétákkal, tüzérséggel, nagy kaliberű géppuskákkal és torpedócsövekkel.

Az azonban kérdéses, hogy a jelentős fegyverzetű hajók vajon képesek lesznek-e részt venni az Oroszországgal vívott háborúban, egyáltalán eljutnak-e a háborús övezetbe. Egyelőre nem tudni, hogy a két korvett szabadon áthaladhat-e a Boszporuszon.

Törökország a stratégiai szoroson való áthajózást szabályozó, 1936-os montreux-i egyezmény értelmében konfliktus idején köteles lezárni a stratégiai vízi utat a hadviselő felek hajói előtt.

Az Ivan Mazepa legénységének kabátja

Ukrajna érvelhet a hajók felmentése mellett, mert az isztambuli indulás nem feltétlenül minősül a Boszporuszon való áthaladásnak. De még ha engedélyeznék is az ukrán hajóknak az indulást a háború alatt, elemzők szerint Oroszország valószínűleg azonnal célba venné őket.

„Remélem, hogy vége lesz a háborúnak, mielőtt ezeket a korvetteket hadrendbe állítják. Az oroszok várni fogják őket, és attól a perctől kezdve vadásznak rájuk, ahogy elindulnak” – mondta Oleg Csubuk, az ukrán haditengerészet korábbi szóvivője.

Ezzel Zablockij is egyetértett, hangsúlyozva, hogy az új ukrán hadihajók nagy értékű célpontot jelentenének Oroszország számára.

„Jobb, ha egyelőre hagyjuk őket ott állni, Törökországban” – mondta.

Az ukrán Hetman Ivan Mazepa korvett 2022. októberi isztambuli vízre bocsátása

2023 decemberében Nagy-Britannia és Norvégia bejelentette, hogy egy új haditengerészeti koalíció létrehozásával hosszú távú támogatást nyújt Kijevnek: kiképzést, felszerelést és infrastruktúrát Ukrajna védelmének megerősítésére a Fekete-tengeren.

Nagy-Britannia két aknamentesítő hajót is ígért Ukrajnának, de még nem érkeztek meg, mivel a hadviselő felek hadihajói számára tilos az áthaladás a Boszporuszon.

A Nagy Volodimir hajótestének egy része építés közben Mikolajivban 2012-ben

Ukrajna saját jelentős hajóépítő ipara gyakorlatilag leállt a háború 2022. februári kezdete óta, amikor az ukrán haditengerészet hatalmas veszteségeket szenvedett. Az ország zászlóshajóját, a Hetman Szahajdacsnijt saját maguk süllyesztették el Mikolajivnál, hogy ne kerüljön orosz kézre.

Jelenleg szünetel az ukrán Nagy Volodimir könnyűfregatt építése Mikolajivban, mivel a déli kikötőváros gyakran orosz csapások célpontja. Ha a hajó elkészül, valószínűleg ez lesz az ukrán haditengerészet új zászlóshajója.