Kimenekítették az ukrán frontról az egykor ősökként kezelt kőszobrokat

A szobrokat a nomád törzsek az őseikként kezelhették

Egy tucat kilencedik és a tizenharmadik század közötti szobrot evakuáltak önkéntesek az ukrán frontvonalakról a háború kellős közepén.

Az egyik ukrajnai kun szobron lévő friss sérülés megkülönböztethető a régebbi sérülésektől. Egy repeszdarab szinte az egyik ősi szobor szívébe csapódott.

Ez az egyik híres kun kőszobor, amely a becslések szerint körülbelül ezer éves lehet. A hatalmas szoborokat az Ukrajna sztyeppéin élő kun török népcsoport alkotta. (A hatalmas szoborokat az Ukrajna sztyeppéin élő vegyes etnikumú, kunokból, kumánokból, kipcsakokból, polovecekből, kanglikból álló törzsszövetség tagjai alkották.)

Kőszobor repeszsérülésekkel

A repeszek által megrongált szobrot önkéntesek evakuálták az ukrajnai Donyecki terület Velika Novoszilka nevű városából, amely ma mindössze öt kilométerre van az orosz állásoktól. A mű több más alkotással együtt az orosz invázióig a város központjában állt, és a város fontos szimbóluma volt.

Velika Novoszilka most félig romokban hever, mondja Hrihorij Demjanov, az egyik önkéntes, aki segített az emlékművek biztonságba helyezésében.

2024 március eleje óta összesen kilenc szobrot evakuáltak a viszonylag biztonságos Dnyipróba. Az eddigi öt utat hazai és nemzetközi pénzadományokból valósították meg.

Az első két szobrot egy utánfutós autóval vittük ki a városból. Feszítővasat, csörlőt és a kezünket használtuk” - emlékszik vissza Demjanov.

Szobormentő önkéntesek

A második evakuálási küldetésre már jobban felkészült a csapat. Nehéz felszereléssel, de viszonylag gyorsan sikerült kiszabadítaniuk a harmadik szobrot. Találtak egy darus teherautót és sofőrt is, akik belementek, hogy Velika Novoszilkában dolgozzanak.

A támadások intenzívek voltak, egy siklóbomba és drónok repültek fölöttünk, nagyon gyorsan kellett dolgoznunk” - meséli Demjanov.

A szobrok felrakodásához szükséges speciális felszerelést csak egyszer tudták beszerezni. A többi evakuálást rögtönzött módszerekkel végezték.

Először egy fa raklapot kötöttünk a szoborhoz, majd kiástuk, és óvatosan visszatettük a már megkötött raklapra, amely támasztékként szolgált” - emlékszik vissza Demjanov.

Ez egy nagyon fontos történelmi műtárgy. Nem sok maradt belőle, ezért meg kell menteni. Ez a mi történelmünk, a mi identitásunk” - hangsúlyozta az önkéntes.

A híres kőfigurák most egy dnyiprói raktárban várják a háború végét

A frontvonalból való evakuálásuk óta a kun szobrok és számos más ókori műemlék ideiglenes menedéket kapott Dnyipróban.

Olekszandr Sztarik, a dnyiprói Nemzeti Történeti Múzeum megbízott igazgatója a Szabad Európa ukrán szolgálatának Donbas.Realities című műsorában elmondta, hogy az ilyen kincsek elszállítása a frontvonal közeléből elengedhetetlen.

Ha az ellenség elfoglalja ezeket a területeket, nem lesz szüksége ezekre a műemlékekre, mivel nem illenek bele azokba az orosz történelmi mítoszokba, amelyeket az elfoglalt területeken elhintenek” - mondta Sztarik.

Azt mondják, hogy ezek a területek eredetileg hozzájuk tartoztak, hogy szláv területek voltak, amelyek az ő oroszországi verziójukhoz kapcsolódnak. Az itteni nomád nép nem illik bele a mítoszaikba.

Olekszandr Sztarik, a dnyiprói Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója

Sztarik rögtönzött túrán mutatja meg a helyet, ahol átmenetileg őrzik a szobrokat. Ezek a kőfigurák valaha messziről látható halmok tetején álltak, és a sztyeppén jelzőtáblákként szolgáltak, a különböző törzsek határait mutatták.

Mindegyikük egyéniség. Mindegyik egyedi. A ruháik, a kezük a hasuk alatt, ahogy tálakat tartanak, a kis lábaik: mindezek a kun szobrok jellemzői” - mondja a történész, aki úgy véli, hogy a szoborcsoportok helyén áldozatokat mutattak be.

A szobrokat az őseikként kezelhették. „Élőnek tekintették őket, akikkel lehetett kommunikálni ”- mondja Sztarik. Egyes esetekben úgy tűnik, hogy megbüntették őket. Néhány szobrot arccal lefelé temettek el.

A dnyiprói múzeum gyűjteményében védődobozokba zárva állnak a szobrok

Sztarik szerint a kimenekített szobrok restaurálására szükség lesz, de egyelőre csak tárolják őket, amíg a szakértői vizsgálat folyik.

Jelenleg olyan szakemberekkel dolgozunk együtt, akik a szobrok petrográfiai elemzésével foglalkoznak, hogy kiderítsék például, honnan származnak az anyagok” - mondja Sztarik.

A dnyiprói Történelmi Múzeum rendelkezik a legnagyobb ókori kőfigura- gyűjteménnyel Ukrajnában, összesen száznégy darab van náluk. A donyecki frontvonalból evakuált szobrokat nem számítják bele ebbe az összlétszámba, mivel azok ideiglenes raktárban várakozva vendég-műtárgyaknak minősülnek.

Ha a terület, amelyen álltak, ismét teljes ukrán ellenőrzés alá kerül, az emlékművek visszakerülnek az egykori helyükre.