Kimerült, ezért leköszön az osztrák egészségügyi miniszter

Rudolf Anschober bécsi sajtótájékoztatóján, 2021. április 13.

Rudolf Anschober, akit a Zöldek, a konzervatívok által vezetett kormánykoalíció kisebbik pártja delegált a posztra, kedden bejelentette, hogy lemond. Kimerült, és rosszul van a koronavírus-járvánnyal és alkalmanként más tisztségviselőkkel folytatott harctól.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb egészségügyi válságában a köztársaságnak 100 százalékig fitt egészségügyi miniszterre van szüksége. Ez most nem én vagyok” ‒ mondta vérnyomásproblémáira hivatkozva. Hétfőre tervezi a visszalépést, közölte, hozzátéve, hogy
nem akarok áldozattá válni”.

„​Nagyon szép és kihívásokkal teli állást foglaltam el 15 hónappal ezelőtt. Úgy érzem, mintha nem 15 hónap, hanem 15 év telt volna el azóta” ‒ közölte a sajtóval. Akkor kezdte el a munkát, amikor a koalíció 2020 januárjában megalakult, és a járvány még nem érte el Ausztriát.

Anschober, a 60 éves egykori újságíró és általános iskolai tanár az ország egyik legnépszerűbb politikusa. Leginkább a pandémia okozta kihívásokra adott hosszú, türelmes magyarázatairól ismerik, melyeket gyakran nagyméretű kinyomtatott táblázatokkal kísért.

Ehhez kapcsolódóan: Kell-e az EU-nak Putyin Szputnyikja?

Magára maradt

Ugyanakkor gyakran maradt magára a kormányban, amikor szigorúbb korlátozó intézkedéseket követelt a magas fertőzésszámok miatt. Ez azt jelentette, hogy harcolnia kellett Sebastian Kurz kancellár konzervatívjaival, akik arra hajlottak, hogy lazítsanak a korlátozásokon ‒ még akkor is, amikor beismerték, hogy a fertőzések száma magas.

A világjárvány nehéz helyzetbe hozta a kormányt, melynek más európai országokéihoz hasonlóan a lakosság egyre növekvő frusztrációjával kell szembenéznie a lezárások és az oltástempó lassúsága miatt. Anschober azt mondja, mindez azt is jelentette, hogy több mint egy éve nem volt egyetlen teljes szabadnapja sem, és ez aláásta az egészségét.

Ehhez kapcsolódóan: Bécsben meghosszabbították a teljes zárlatot
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.