Kormányinfó: Orbán Balázs a posztján marad, a kormány részéről az ügy le van zárva

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a kormány kihelyezett ülésén, Geszten 2024. október 3-án

Nem lehet így félreérteni Orbán Balázs szavait – reagált Gulyás Gergely a Kormányinfón arra, hogy információink szerint a német és a francia nagykövet közös szóbeli diplomáciai jegyzékben közölte: Orbán Viktor politikai igazgatójának kijelentései 1956-ról és Ukrajnáról az egész NATO-ra nézve felháborítók.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: Magyarország eddig is és ezután is eleget tett NATO-kötelezettségeinek. Gulyás Gergely ízléstelennek és cinikusnak nevezte, hogy 1956 kapcsán szerinte azok gúnyolódnak, akik nem tettek semmit, amikor az oroszok vérbe fojtották a magyar szabadságharcot.

Orbán Balázs ügye a kormány részéről le van zárva – válaszolta a politikai igazgató jövőjét firtató kérdésre. Mint mondta, Orbán Balázs továbbra is a miniszterelnök politikai igazgatója.

Több cikkben foglalkoztunk Orbán Balázs nagy visszhangot keltő kijelentésével. Mint ismert, Orbán Viktor politikai igazgatója a Mandiner podcastjában azt mondta: „Pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát.”

Orbán Balázs utólag bocsánatot kért azért, mert „félreérthetően fogalmazott”, és azt mondta, ő is ott harcolna fegyverrel a kezében, ha Oroszország megtámadná Magyarországot, Orbán Viktor pedig előbb szokásos reggel rádióinterjújában, majd a parlamentben is kiállt politikai igazgatója mellett, igaz, azzal a megjegyzéssel, hogy Orbán Balázs hibát követett el, amikor így fogalmazott.

A Szabad Európa információi szerint a német és a francia nagykövet közös szóbeli diplomáciai jegyzékében az áll, hogy „amennyiben Magyarország NATO-tagállamként valóban így áll a közös védelem kérdéséhez, az ellentétes a katonai szövetség szellemiségével, és sértő a többi tagra nézve”.

Korábbi írásunk a témában: Orbán Balázs még az ’56-os lyukas zászlót is befoltozta a magyar külpolitika igazolásáért

A kormány kihelyezett ülést tartott Geszten, a Tisza-kastélyban, ott volt a Kormányinfó is, amelynek elején részben már korábban bejelentett gazdasági intézkedésekről volt szó, illetve újabbakat is bejelentettek.

Kereskedelmi hidegháború, gazdasági semlegesség

Új gazdaságpolitika kell, erre Európa is rájött – mondta Gulyás Gergely. Brüsszel válasza a kormány szerint erre az, hogy kereskedelmi hidegháborút hirdetett, de ez veszélyes, elzárja a piacoktól és a befektetési lehetőségektől az országot, miközben Magyarországnak új exportpiacokra van szüksége a világ minden részén.

A magyar kormány ki akar maradni ebből, mert a gazdasági semlegesség lehetővé teszi a dinamikusabb és gyorsabb növekedést. A következő években a cél a három–hat százalék közötti GDP-bővülés, ez a kormány szerint jó hatással lesz a fizetésekre és a gazdaságra.

Megfizethető lakhatás, gyors béremelés

Konkrét programokat indítanak, ezek közül néhányat már korábban bejelentettek, így a munkáshitelt, a tőkejuttatást a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), valamint a családi adókedvezmény megduplázását 2026. január 1-jéig.

A geszti kormányülésen három újabb feladatot határozott meg a kabinet: megfizethető lakhatás elősegítése, gyors béremelés elérése, méretugrás a kkv-knál és a vállaltoknál.

Gulyás Gergely a további feladatok között említette a megfizethető lakhatás kapcsán a kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására hirdetett programot. Azt szeretnék, ha a munkaadók és a munkavállalók többéves bérmegállapodást kötnének. A kkv-kal kapcsolatban azt mondta: a következő két évben szeretnék biztosítani a nagyságrendi előrelépés lehetőségét. Ezek a programok a november első tíz napjában benyújtandó jövő évi költségvetés részei, ezért október végéig kidolgozzák a programok részletes szabályozását.

Megvizsgálják a lakbér- és az Airbnb-szabályozás lehetőségét, a következő két évben a kormány kiemelt feladata lesz a lakásépítés felgyorsítása. Airbnb-ügyben még nincs döntés, vizsgálják a nemzetközi gyakorlatot. Tulajdonjogi és alkotmányossági kérdések miatt megfontolt döntést kell hozni.

Lánczi Tamás a kormányülésen

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője is ott volt a kormányülésen, meghallgatták a jelentését – mondta Gulyás Gergely. Arra az újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet nemrégiben kinevezett vezetője, Horváth József a rendszerváltás előtt III/III-as ügynök volt, a miniszter azt mondta: nincs tudása, amely alapján véleményt alkothatna. Hozzátette: Horváth József a rendszerváltás után kiváló munkát végzett.

Ehhez kapcsolódóan: Reagált a kormány a szuverenitásvédelmi eljárásra – Lánczi Tamás a kormányülésen