Országszerte kötelező lesz a maszkviselés zárt térben

Rendkívüli Kormányinfón jelentették be az intézkedést. A Főváros pár órával korábban adott ki egy közleményt a maszkviselés elrendeléséről. Rendezvényekre védettségi igazolvány kell majd, az egészségügyben pedig a harmadik oltás is kötelező lesz.

Szombattól kötelező lesz a maszkviselés minden zárt térben, kivétel az iroda és a sporthelyszínek, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Iskolákban és egyetemeken az igazgatók dönthetnek a maszkviselésről. Azoknál a szolgáltatásoknál ahol 5 főnél többen dolgoznak, szintén kötelező lesz maszkot hordani. A tömegközlekedésben és egészségügyi intézményekben pedig eddig is kötelező volt a maszkok viselése.

Védettségi igazolvány kell majd minden, 500 főnél nagyobb rendezvény látogatásához.

A kormány arról is döntött, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a három oltás – eddig csak két oltás tettek nekik kötelezővé. Az erről szóló rendelet még nem született meg, de várhatóan az lesz benne, hogy elveszítheti állását az az egészségügyi dolgozó, aki a második oltása után hét hónapon belül nem oltatja be magát harmadszor is.

A szakértői előrejelzések szerint a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz rulettbe kezd a kormány az idősotthonokkal a választások előtt

A Kormányinfó előtt néhány órával, a Főpolgármesteri Hivatal is jelezte szándékát a kötelező maszkviselésről a zárt terekben.

„A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönteni fognak arról, hogy elrendeljék Budapest területén zárt terekben a maszkviselést. A zárt térben való maszkviselés mellett szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazló dokumentummal látogathatók” – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. Az intézkedést azzal indokolják, hogy egyre több koronavírusos fertőzöttet regisztrálnak, és hogy napok óta száz felett van a járvány áldozatainak száma Magyarországon. A közlemény szerint az, hogy már a harmincezret is átlépte a halottak a száma, a kormány tétlenségére vezethető vissza.

A Szabad Európa egy hónappal ezelőtt kérdezte meg a fővárost, tervezik-e elrendelni a maszkviselést. Akkor azt válaszolta az önkormányzat, hogy a „BKK járatain a jelenlegi állás szerint nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést úgy, hogy sehol máshol nem az: a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben.” A válaszban arra is kitértek, hogy a kormány a nyáron elvette az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy saját hatáskörben dönthessenek az intézményeikben történő maszkviselési szabályokról. A szociális intézmények területén érvényes szabályokról a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter dönt. „A helyi önkormányzatok számára további jogalkotásra szóló felhatalmazást nem adott” – áll az önkormányzat válaszában.

Aztán november elsejétől végül kötelezővé tették a fővárosi tömegközlekedésen a maszkviselést.

Ehhez kapcsolódóan: „Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek.”

(hvg, telex)