Közeledik a háború Ukrajna „kifestett falujához”

A petrikivkai festők folytatják mesterségüket, miközben rakéták csapódnak be Kelet-Ukrajnában. A város történelmi műgyűjteményét közben biztonságba helyezik.

A kelet-ukrajnai Petrikivka múzeumában egy terem üresen áll.

Oroszország február 24-i inváziója előtt az épületben a térségben egyedülálló műkincseket őriztek, de most a múzeum kurátora szerint a festményeket titkos helyre szállították, hogy biztonságban legyenek.

A petrikivkai népi festészet egy példája

Petrikivka többórányi autóútra van az ukrajnai frontvonal harcaitól, de június 27-én, ugyanazon a napon, amikor a Szabad Európa a városba látogatott, legalább húsz ember meghalt, amikor egy 5,8 tonnás orosz rakéta megsemmisített egy bevásárlóközpontot a kevesebb mint száz kilométerre lévő Kremencsukban. Másnap cirkálórakéták csapódtak be a Petrikivkától mindössze negyven kilométerre fekvő Dnyipróba.

Petrikivka népi mestere, Natalija Ribak 2022 júniusában

A Petrikivka-festészet egy ősi művészeti forma, amely egykor a Dnyipro-környéki buja mezőgazdasági vidék ukrán falusi házainak külső falait és belső kályháit díszítette. A cukorkák színvilágára emlékeztető stílusról eredetileg úgy tartották, hogy elűzi a gonosz szellemeket és biztosítja a termékeny, szeretettel teli családi tűzhelyet.

2013-ban a művészeti forma felkerült az UNESCO kulturális örökségének listájára.

Natalja Ribak vattába csavart gyufával fest virágokat

A festészeti stílus mintegy háromszáz éves múltra tekint vissza, de korai példái a felhasznált anyagok romlandó mivolta miatt elvesztek az idők során. A festék és a lakk bevezetése előtt Petrikivka falusi lakói természetes festékeket használtak, többek között napraforgóból, répából, cseresznyéből és fűből préselt nedveket. A fényes mázat főzött cukorból készítették.

Natalja Ribak

Natalja Ribak Petrikivka egyik legismertebb festőmestere, aki Ukrajna-szerte és külföldön is értékesített tárgyakat díszít. Ribak azt mondja, imádja a szakmáját, és hozzátette: „Ha a munkád örömet okozhat másoknak, akkor miért ne?”

Natalja a népi festészet szimbolizmusáról mesél. A vaskos nők például a sikeres és a tulajdonosukat jólétben tartó gazdaság jelképei

Ribak szerint Petrikivkában főleg nők festenek, mert „a férfiaknak nehéz fizikai munkát kell végezniük, ami megterheli a testüket, míg a nőknek rendezett és takaros ecsetvonásaik vannak”.

A 2022. februári invázió után a festőmester elmondása szerint a szorongás miatt három hónapra abbahagyta a festést, de nemrég újrakezdte.

„Rájöttem, hogy megnyugtat és segít elterelni a gondolataimat a háborúról” – mondja.

Macskaszőrből készült ecset

Ribak szerint Petrikivkában minden hivatásos festőnek saját ecsetje van, amely macskaszőrből készült – ez puhább és hajlékonyabb, mint más szálak –, ami elengedhetetlen a hiteles petrikivkai festményekhez. Ribak szerint a macskának nyugodt és vidám temperamentumúnak kell lennie, és miután a farka hegyéről vagy a hóna alatt levágják a szőrcsomókat, kolbászt vagy zsírt kap.

A Petrikivka-festmények jellegzetességei a fantasztikus madarak és virágok, amelyek gyakran a valóság eltúlzott változatai. A festmények számos jellemzője szimbolikus.

Egy festmény egy tűzhelyen a Petrikivka Múzeumban

A Petrikivka Múzeumban látható tűzhelyfestmény a szerelemről, a családról és a hitről szól.

A kép legalsó szintjén a bogyók (amelyek egy-egy ujjbegyből készültek) az elhunyt ősöket jelképezik. Feljebb a két piros virág jelképezi a férjet és a feleséget, míg a tyúkszerű madarak a házaspár közötti szerelmet. A madarak fölött egy napraforgószerű növényben lévő magok a gyermekeket jelképezik, majd a kép tetején három pont jelképezi Isten Szentháromságát.

Díszített tányér Tarasz Sevcsenko ukrán költővel egy petrikivkai házban

Petrikivka külvárosában Mikola Deka festőművész festő telepet üzemeltet egy tanyán, amely úgy néz ki, mintha a Volt egyszer egy kutya című ukrán népmese alapján készült klasszikus szovjet rajzfilm egyik jelenete lenne.

A művész a festett házak ősi ukrán hagyományát tartja életben azzal, hogy ingatlanjainak ablakait virágokkal és bogyókkal díszíti a Petrikivka stílusában.

Mikola Deka

Deka, akinek a telkén vendégház is van, azt mondja, hogy a háború kitörése óta a nemzetközi turizmus teljesen leállt, és csak a közeli Dnyipróból érkező turisták foglalnak szállást nála.

Mikola Deka egyik házának ablaka

Mint elmondja, nagyon fontos a díszes virágok és gyümölcsök frissességének megőrzése a minden évben történő újrafestéssel, ami fáradságos munka, de azért kell, „hogy életben tartsuk a hagyományainkat”.

Deka és Natalja Ribak is azt mondja, hogy híres városukban akarnak maradni, még akkor is, ha ukránok ezrei menekülnek nyugatra.

Amikor arról kérdezték, hogy az orosz előrenyomulás eléri-e Petrikivkát, Ribak a Szabad Európának megesküdött, hogy a városban marad, és folytatja művészetét, „bármi történjék is”.