Lemondott az ukrán főügyész a sorozási botrány miatt

Andrij Kosztin ukrán főügyész (archív felvétel)

Lemondott tisztségéről Andrij Kosztin ukrán főügyész, miután a nyomozás bebizonyította: kormánytisztviselők tucatjai úszták meg úgy a katonai szolgálatot, hogy rokkantsági ellátást igényeltek.

A mozgósítás nagyon érzékeny kérdés Ukrajnában, ahol a katonák száma jelentősen megfogyatkozott az orosz invázió ellen több mint két és fél éve folyó harcban.

Kosztin október 22-én a Telegramon jelentette be lemondását az ukrán nemzetbiztonsági tanács ülése után, ahol Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette: Kosztinnak „politikai felelősséget kell vállalnia” a korrupcióért és azokért a kiskapukért, amelyek lehetővé teszik a sorozás elkerülését. „Teljes mértékben korrektnek tartom Zelenszkij elnök álláspontját (…) és azt is helyesnek tartom, hogy bejelentsem a lemondásomat a főügyészi posztról.”

Október folyamán a nyomozók arra jutottak, hogy a nyugat-ukrajnai Hmelnickiji területen számos ügyész jogtalanul szerzett rokkantigazolványt és jutott különleges előnyökhöz. Ukrajna más területein is nyomozások folynak az ügyben. Annak a bizonytalan helyzetnek a jeleként, amellyel Ukrajna szembesül, miközben megpróbálja visszatartani a hatalmas emberelőnyben lévő orosz csapatokat, az elmúlt hetekben katonai toborzók jelentek meg olyan eseményeken, mint koncertek és esküvők: olyan férfiakat kerestek, akik nem jelentkeztek szolgálatra a tavasszal elfogadott, régóta vitatott és rendkívül ellentmondásos katonai mozgósítási törvény alapján.

Ehhez kapcsolódóan: A háború elhúzódásával egyre mélyül a szakadék az ukrán társadalomban

Zelenszkij többször elismerte, hogy a hadsereg nagyon-nagyon nehéz helyzetben van, miközben a háború alatt is igyekszik egyben tartani az országot, ahol drasztikusan eltérő hatást gyakorolt a háború a népesség különböző csoportjaira – a terhek leginkább az ország déli és keleti részén élőket sújtják.

A mozgósítás okozta növekvő nyugtalanságot jelzi, hogy augusztusban tüntetők próbáltak bejutni egy ukrajnai katonai toborzóközpontba, hogy négy olyan fiatal férfi elengedését követeljék, akikről azt állították, hogy törvénytelenül vitték be őket az erőltetett mozgósítás közepette.

Néhány nappal korábban Zelenszkij jóváhagyta a hadiállapot és az általános katonai mozgósítás kilencvennapos meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, immár tizenegyedszer a háború kitörése óta.

Ukrajnára ismét kemény tél vár