Létezhet metánmentes marhahús? – Elmagyaráztuk, miért veszélyesek a tehenek a klímára

Your browser doesn’t support HTML5

Emellett tudósítottunk a kazah válságról, az orosz–ukrán határon felvonultatott csapatokról és a választáshoz kapcsolódó legfontosabb határidőkről. Válogatás a Szabad Európa e heti videóiból, podcastjaiból és infografikáiból.

Egyszerűen – ez a címe a Szabad Európa új videós sorozatának, amelyben összetett, sokszor vitatott kérdéseknek járunk utána, és röviden, közérthetően, videós formában magyarázzuk el. Elsőként a klímaváltozás és a szarvasmarha-tenyésztés összefüggéseit jártuk körbe, amelyről korábban itt írtunk részletesebben.

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen – miért veszélyesek a tehenek a klímára?

Új sorozatunk mellett a régiekről sem feledkeztünk el. Választási podcastunk e heti részében szóba került az elemzőnk szerint az ellenzékre leselkedő kampányvakság és kampányparanoia csapdája mellett Novák Katalin államfői jelölése és egy esetleges ellenzéki B terv is.

Your browser doesn’t support HTML5

A kampányvakság és a kampányparanoia csapdája leselkedik az ellenzékre, mondja elemzőnk

Vendégünk volt ezen a héten Bojár Gábor vállalkozó, aki Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt szakértői csapatának gazdaságpolitikáért felelős tagja. Az ellenzéki szakértői csoport tagjai közül beszélgettünk korábban Király Júlia közgazdásszal, tanárral, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnökével és Komáromi Zoltán háziorvossal, akit az ellenzék egészségügyi programjáról kérdeztünk. Bojár Gábor podcastunkban elmondta, hol okoz igazán nagy károkat a NER az üzleti szférában, és azt is, hogy mivel segítette valóban a vállalkozásokat az Orbán-kormány 2010 után.

Your browser doesn’t support HTML5

Bojár Gábor: nem az a fő baj, hogy túl drágák a haveri közbeszerzések

A kormány „Magyarország előre megy, nem hátra” kampányplakátjai alkotmánysértők – véli Heindl Péter pécsi jogász. De merre van az az előre? Mit ígért 2010-ben a Fidesz–KDNP? Erről szólt múlt heti kvízünk. Tegye próbára tudását!

Megkezdték a kivonulást Kazahsztánból az orosz vezetésű csapatok január 13-án, akiket a közép-ázsiai országban kirobbant válság stabilizálására hívtak segítségül. A gázárak hirtelen megugrása miatti tüntetéseken többen meghaltak, számos embert őrizetbe vettek. Az alábbi videóban helyiek mondják el, milyen most a hangulat Kazahsztánban.

Your browser doesn’t support HTML5

Hátborzongató és rémisztő: ilyen most Kazahsztán

Ehhez kapcsolódóan: A kazahok elégedetlensége számokban

Tíz éve, 2012. január 13-án az esti órákban futott zátonyra a tengerjáró a toszkán Giglio szigeténél. A tenger nyugodt volt, a látási viszonyok tiszták, de a hajókapitány, Francesco Schettino utasítására túl közel hajóztak a szigethez, amikor a hajó nekiütközött a Scole-sziklacsoportnak. Képgalériával idéztük fel, mi történt pontosan.

Szirénazúgással emlékeznek meg a Costa Concordia harminckét áldozatáról

Több ízben folytattak tárgyalásokat ezen a héten Oroszországgal a kelet-ukrajnai határon kialakuló válság megoldásáról, amelyek egyelőre nem vezettek eredményre. Moszkva csaknem százezer katonát vont össze Oroszország Ukrajnával közös határának közelében és az oroszok által megszállt Krím félszigeten, ami az Egyesült Államok szerint egy invázió előjátéka lehet.

Végül pedig idővonalunkat ajánljuk figyelmébe, amelyen megmutatjuk az országgyűlési választás legfontosabb dátumait. Áder János köztársasági elnök április 3-ra tűzte ki a szavazás napját, így a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidők.