A szemét mellett talált erdélyi levélszavazatok ügyében feljelentést tett az NVI

Levélben szavazásra készült országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án.

Az NVI feljelentést tesz a Romániában megtalált kitöltött és részben elégetett magyar levélszavazok ügyében. A szavazatok mellett még az a fehér zsák is ott volt, amelyben a konzulátusokra szállítják a levélszavazatokat. A felismerhető szavazólapokon nem kormánypárti szavazatokat lehetett látni.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyben, hogy a sajtóban megjelent felvételek szerint Marosvásárhely mellett már kitöltött szavazólapot dobtak ki, közölte a szervezet a Telex alapján. További tájékoztatás pedig majd csak az eljárás "későbbi szakaszában" várható.

Ehhez kapcsolódóan: Síron – és határon – túl: a halott szavazók voksa

Csütörtök reggel egy teljes zsák kidobott, kitöltött és részben elégetett magyarországi választási szavazólapot találtak Romániában, Marosvásárhely mellett egy építkezési hulladékkal teli területen.

A szavazatok részben megégtek, de például az egyik felismerhető szavazaton kivehető volt az ellenzéki koalícióra behúzott szavazat, egy másikon a Mi Hazánkra.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem gondoltam volna, hogy így történik Magyarországon is a szavazás”

Az Erdély-szerte kiküldött levélszavazatokat a romániai magyar politikai pártok képviselői, a hozzájuk köthető civil szervezetek, valamint azok önkéntesei gyűjtik össze és szállítják a külképviseletekhez.

FRISSÍTÉS - 2022 április 1-jén
Mivel a Büntető Törvénykönyv területi hatályról szóló része szerint magyar állampolgár által külföldön elkövetett, a magyar törvény szerint büntetendő cselekmény esetében a büntetőeljárás megindítását a legfőbb ügyész rendeli el, ezért hozzájuk fordultunk. Válaszukban csak arról tájékoztattak, hogy a Nemzeti Választási Iroda feljelentése megérkezett a Legfőbb Ügyészségre, „elbírálása folyamatban van”.
Arra nem kaptunk választ, hogy ilyen esetben hogyan lehet lefolytatni a nyomozást. Listresits András, az egyesült ellenzéknek a Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagja szerint EU-s együttműködés útján az ORFK Sirene Irodája tud eljárni.