Lezárták a rakpartokat és a Margitszigetet, mentik a vadállományt Gemencen

Homokzsákok egy szórakozóhelynél a megáradt Duna mellett Budapesten, a lezárt Idősebb Antall József rakparton 2024. szeptember 16-án

Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik. A rakpartokat már hétfő este lezárták, Szentendrén áll a mobilgát, Kisoroszit napokra elzárhatja a víz a külvilágtól.

A Dunán levonuló árhullám miatt kedd reggel lezárták a Margitszigetet, a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a margitszigeti megállóban. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg, és onnan is kizárólag gyalog. A 2-es villamos nem jár a Széchenyi István tér és a Március 15. tér között.

A Duna áradása miatt több utat és kerékpárutat is lezártak Komárom-Esztergom és Pest vármegyében. Az Útinform honlapja szerint:

  • az Esztergom–országhatár (11326-os jelű) összekötő utat az 1-es km közelében, az esztergomi Mária Valéria híd közelében,
  • a Dunaalmás hajóállomáshoz vezető (11342-es jelű) bekötőutat, valamint a Dunaalmás vasútállomáshoz vezető (11343-as jelű) utat is lezárták Dunaalmás belterületén.
  • A 11-es főúton, Pilismarót térségében árvízvédelmi munkákat végeznek. Az 53-as és az 54-es km között csak a fél útpálya járható.

Pest vármegyében két kerékpárutat is lezártak szintén a Duna áradása miatt:

  • a Vác–Sződliget (97793-as jelű) kerékpárutat az 1-es és az 5-ös km között,
  • Szentendre közelében a Budapest–Szentendre EV6 (97812-es jelű) kerékpárutat a 2-es és a 3-as km között.

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz

Erről az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt a Kossuth rádióban. Siklós Gabriella az MTI tájékoztatása szerint elmondta, hogy a Duna többi szakaszán továbbra is felkészülnek a szakemberek az árra, ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. A védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik. Több mint ezer vízügyes már huszonnégy órában dolgozik.

Elmondta, hogy a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót. A Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd. Mint mondta, az előrejelzések szerint a Duna vízgyűjtő területén kedden elállhat az eső, ugyanakkor kérdéses, hogy a hóolvadás mikor kezdődik.

A felépült mobilgát egy szakasza Visegrádon, az áradó Duna partján 2024. szeptember 16-án

Kisoroszit napokra elvághatja az ár a külvilágtól

Kisoroszi polgármestere elrendelte a településen a harmadfokú védekezési fokozatot. Molnár Csaba a hirado.hu-nak elmondta, felkészítik a lakosságot, hogy Kisoroszit akár 6-8 napra is elzárhatja a víz a külvilágtól. Az önkormányzat biztosítja, hogy az alapvető élelmiszer-ellátás zavartalan legyen, orvosi és tűzoltói ügyeleteket is fenntartanak. A legrosszabb esetben nagy teljesítményű motorcsónakokkal kell éjszakai vészhelyzetben átszállítani a folyón az embereket. Vitályos Eszter kormányszóvivő arról írt a Facebookon, hogy Szentendrén elkészült a mobilgát.

Vác polgármestere, Matkovich Ilona arról írt a Facebookon, hogy megérkeztek a tűzoltók a Duna-partra. Homokzsákokból építenek ideiglenes gátat, hogy megvédjék a várost az árvíztől. Az önkénteseket a Tanpályánál és a Szérűskertnél várják.

Mentik a vadállományt Gemencen

Szerdától teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemencben, ahol megindult a vadak mentése, feltöltik a vadvédelmi dombokat élelemmel, és megkezdődtek az árvízvédelmi munkálatok.

A tiltás a teljes Gemenci erdőre, a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A Gemenci erdő nyugati határán található, a Duna jobb parti árvízvédelmi töltésén Pörböly és Keselyűs között tilos tartózkodni. Leállították a Gemenci Állami Erdei Vasút közlekedését, bezárják a pörbölyi ökoturisztikai központot, elmaradnak a programok.

A Gemenc Zrt. közleménye szerint válságos napok, hetek következnek az erdei állatok életében, „az állatvilág számára a lehető legkisebb emberi zavarás biztosíthatja a minél nagyobb arányú túlélés lehetőségét”. A társaság azt kéri, hogy az árhullám elvonulásáig személyes jelenlétével senki se zavarja az állatok menekülését és az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési és árvízvédelmi munkáját.

Útzár a vámosszabadi határátkelőnél 2024. szeptember 16-án. A Vámosszabadi és a szlovákiai Medve közötti határátkelőt a Duna áradása miatt zárták le a közúti forgalom elől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Annyi katona megy a gátakra, amennyi csak kell

A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 1400 katona van a gátakon, de annyian vesznek részt a munkálatokban a következő órákban és napokon is, amennyien csak kellenek.

A Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróvár térségében, két Komárom-Esztergom vármegyei településen: Neszmélyen és Pilismaróton, valamint Pest vármegyében Vácnál. A védekezésben részt vesznek a katonák Szobon, Zebegényben, Kismaroson, Dunabogdányon és Leányfalun át Sződligetig.

Ehhez kapcsolódóan: Elvitte az árvíz Orbán Viktor szerdai strasbourgi útját