Népszava: Egyre több a covidos, de az új variáns ellen még nincs az országban oltóanyag

Koronavírus ellen oltanak a Pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2022. március 3-án

A Semmelweis Egyetem augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött mintáinak valamivel több mint fele pozitív volt. Magyarországon jelenleg nincs oltóanyag a Covid mostanában fertőző, új vírusa ellen – írja a Népszava.

Több háziorvos arról számolt be a lapnak, hogy naponta nyolcvan-kilencven beteget fogad, akik főleg felső légúti panaszokkal jelentkeznek. Egy zuglói háziorvos például azt mondta, hogy múlt héten szinte minden második köhögő, tüsszögő páciens koronavírus-fertőzött volt. A tünetek: láz, elhúzódó köhögés, a láz elmúltával is napokig tartó gyengeség.

Magyarországon még nem érhető el oltóanyag a most fertőző, új koronavírus ellen, a Semmelweis Egyetem járványközpontja ugyanakkor hírlevelében arra kéri a háziorvosokat, hogy amint hozzáférhetővé válik a frissített vakcina, ajánlják a kockázati csoportba tartozó, vagyis hatvanévesnél idősebbeknek, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) azt válaszolta a lapnak, hogy az új vakcinák beszerzése folyamatban van, de arra nem kaptak választ, hogy milyen típusú oltóanyagról van szó, és mennyit vesznek. A Népszavának nyilatkozó háziorvosok úgy látják, hogy az NNGYK előbb megkezdhette volna az új variánsok elleni oltóanyag beszerzését.

Az NNGYK honlapján olvasható információ szerint Magyarországon jelenleg elsősorban a JN.1 leszármazási vonal alvariánsai dominálnak, de a 35. héttől az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC variáns is kimutatható. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezek a variánsok már nem okoznak olyan ​súlyos megbetegedést, mint a korábbi változatok, a tünetei pedig megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel. A leggyakoribbak közé tartozik: magas láz, hidegrázás, fej-, izom- és torokfájdalom, orrnyálkahártya-gyulladás, köhögés – tájékoztat az NNGYK.

Ehhez kapcsolódóan: A várakozásba akár bele is lehet halni – a MOK főtitkára a szakrendelői várólistákról