Ő Dmitrij Patrusev, az orosz „új nemesi osztály” sztárja és Putyin lehetséges utódja

Dmitrij Patrusev miniszterelnök-helyettes a 2024. július 2-i moszkvai energiaügyi kormányülésen

Az orosz elnök lehetséges utódjának tartják Dmitrij Patrusevet, Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi bizalmasának 46 éves fiát. A Szabad Európa orosz oknyomozó csapata megvizsgálta egyes ügyleteit – köztük egy befektetését az Európába tartó drogszállítások központjának tartott egyik országban.

A Cipruson bejegyzett, Pimodo nevű offshore cég 2017-ben hárommillió eurót fektetett be tíz lakóingatlanba az ötcsillagos Salinas Sea Resortban, az Atlanti-óceánban fekvő Zöld-foki-szigeteken. A beruházáshoz a pénzt az orosz Agrotorg Tulszkij agrárkereskedő cég, az Orosz Agrárbank (Rosszelhozbank) leányvállalata biztosította, amelyet az orosz kormány 2000-ben hozott létre a mezőgazdasági szektor támogatására.

Az Agrotorg Tulszkij aztán 2018 áprilisában megvásárolta magát a Pimodót, vagyis az orosz mezőgazdaság fejlesztésére létrehozott bank luxuslakások tulajdonosa lett egy távoli országban, amely fehér homokos strandjairól ismert, és „az Európába szánt dél-amerikai kokain fontos tranzitközpontja” az Egyesült Államok kormánya szerint.

A zöld-foki-szigeteki üdülőhely megvásárlása ablakot nyit Oroszország átláthatatlan vezetői köreinek elit birodalmára – állapította meg a Szisztema, a Szabad Európa orosz nyelvű nyomozóegysége. Ennek a birodalomnak legfényesebb csillaga Dmitrij Patrusev 46 éves orosz miniszterelnök-helyettes, aki a Biztonsági Tanács egykori titkárának, Putyin tanácsadójának, Nyikolaj Patrusevnek a legidősebb fia. Az ifjabb Patrusevet a szakértők az első számú utódjelöltként tartják számon arra az esetre, ha a 71 éves Vlagyimir Putyin elnök lemond a hatalomról – jóllehet egyelőre semmi jele annak, hogy erre a közeljövőben sor kerülne.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország jövője: szakértők elemzése Putyin lehetséges utódairól

Dmitrij Patrusevnek potenciális utódként az a legnagyobb előnye, hogy egyszerre testesíti meg a hatalmi erőt (szilovik) és a civil embert. Apjának köszönhetően a csekisták társasága ha nem is érzi teljesen a sajátjának, de „társadalmilag közelinek” tartja – írta Abbász Galljamov politikai tanácsadó, Putyin egykori beszédírója olyan orosz kifejezéseket használva, amelyek katonai vagy biztonsági háttérrel rendelkező vezető tisztviselőkre utalnak. „Ugyanakkor a társadalom nagy része – belefáradva a militarista retorikába és a vég nélküli ellenségvadászatba – nem fog megijedni a rangjelzéseitől.”

Patrusev fő hátrányát – folytatta Galljamov – az őt övező botrányok jelentik, és a szerencsés fiú rosszízű imázsa.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy-Britannia kormányközeli orosz személyeket és cégeket venne célba

„Új nemesség”

A 73 éves Nyikolaj Patrusev a hetvenes évek óta ismeri Putyint, az elnök belső körének egyik legmegbízhatóbb, egyben a leginkább háborúbarát és Nyugat-ellenes tagja. Patrusev, aki a KGB-nél és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB) futott be karriert, követte Putyint az FSZB igazgatói posztján, amikor a beteg Borisz Jelcin elnök miniszterelnöknek nevezte ki Putyint negyedszázaddal ezelőtt, 1999 augusztusában. Patrusev mind a két fiát, Dmitrijt és Andrejt is az FSZB Akadémiára küldte.

2000-ben Patrusev emlékezetes cikket publikált, amelyben megvédte a KGB egykori tagjai, köztük saját maga és Putyin „megérkezését a hatalom legfelsőbb szintjeire”, és elítélte azokat a feltételezett kísérleteket, amelyek a demokrácia fenyegetése miatt démonizálni igyekeztek őket. „Szigorú pragmatikusoknak” nevezte magukat, akik önzetlenül védik az országot a kül- és belföldi ellenségektől.

Nyikolaj Patrusev egy katonai ünnepségen Moszkvában 2020 februárjában

Állítása szerint ők Oroszország „új nemessége”; a régi nemességhez hasonlóan bizonyos esetekben ez is örökletes.

Dmitrij Patrusev szédületes karriert futott be Putyin alatt. 32 évesen lett elnöke az Orosz Agrárbanknak, amely nettó eszközállományát tekintve Oroszország negyedik legnagyobb bankja. Negyvenévesen mezőgazdasági miniszternek, idén pedig, 46 évesen miniszterelnök-helyettesnek nevezték ki. Ő felügyeli az agráripari komplexumot, a természeti erőforrásokat és a környezetet. Rendszeresen vesz részt a Kremlben találkozókon Putyinnal.

Ahogy az „új nemesség” tagjához illik Putyin egyre nacionalistább, Nyugat-ellenesebb és elszigeteltebb Oroszországában, Patrusev az újévi ünnepet általában nem külföldön tölti, hanem közeli barátaival és családjával a Moszkvától néhány száz kilométerre északra lévő nyaralójába utazik a Tveri területen – mondta a Szisztema egyik forrása, aki közel áll a Patrusev családhoz, és biztonsági okokból neve elhallgatását kérte.

Az ottani ingatlan hivatalosan Patrusev élettársának, Marina Artemjeva televíziós személyiségnek a tulajdona. Ugyancsak Artemjeva a papíron bejegyzett tulajdonosa Patrusev Moszkva melletti birtokának és két lakásának a Kreml mellett épített elit Zolotoj lakókomplexumban. A Szisztema becslései szerint a nő hivatalosan körülbelül 31 millió dollár értékű ingatlant birtokol.

A Tverhez közeli és a Putyin-elit többi tagjához viszonyítva szerény dácsa történetének tanulmányozása lehetővé tette a Szisztemának több olyan nyilvánvalóan bennfentes ügylet és manipuláció feltárását, amelyek a Volga-parti helyszíntől a Zöld-foki-szigetig vezettek Afrika atlanti-óceáni partjainál. Mindezek az ügyletek az Orosz Agrárbankhoz kapcsolódtak, amely a mai napig Patrusev hatáskörébe tartozik.

A történetben említett személyek közül senki sem válaszolt a Szisztema megkeresésére.

A Volgán

2022. november 21-én Patrusev nyitott meg mezőgazdasági miniszterként egy baromfitelepet a nyugat-szibériai Tyumenyi területen. Videókapcsolat kötötte össze a Moszkvai, a Kalinyingrádi és a Kurszki terület kormányzóit és üzleti képviselőit. Virtuálisan Putyin is részt vett az eseményen a Kremlből. Az egyik résztvevő, akit Putyin név szerint dicsért, Szergej Novikov volt, az Agropromkomplektacija agrárcég tulajdonosa.

A 64 éves Novikov röviddel a Szovjetunió összeomlása után egy kolhoz alapjain hozta létre birodalmát a Tveri területen. A nyelvtörő nevet viselő cég kétszáz szarvasmarhával és kétezer hektár földdel indult.

Dmitrij Patrusev az Orosz Mezőgazdasági Bank elnökeként 2015 februárjában találkozott Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel

Napjainkban a konglomerátum mintegy negyvenezer tehenet és 1,3 millió sertést tart több mint százezer hektáron – ez a terület körülbelül 17-szer akkora, mint Manhattan. Oroszország három legnagyobb tejtermelőjének egyike, a sertéshústermelésben pedig a hetedik. 2023-as bevétele körülbelül 1,9 milliárd dollár volt.

Egy 2020-as interjúban Novikov egyértelműen kifejtette, hogy Patrusev milyen szerepet játszott vállalata lendületes növekedésében.

„2006-ban kezdtünk dolgozni az Orosz Agrárbankkal – mondta. – A nagy áttörés és üzletünk komoly fejlődése azonban 2010-ben indult, amikor megérkezett D. N. Patrusev új csapata.”

A Szisztema számításai szerint Patrusev 2010 és 2018 között a bank elnökeként 35 milliárd rubel (egymilliárd dollár) hitelt nyújtott Novikov cégének, ebből 21,3 milliárd rubelt (609 millió dollárt) 2014-ben. A pénz segített a cégnek túljutni egy súlyos sertésinfluenza-járványon, amely 2013-ban tucatnyi oroszországi régión söpört végig. A kistermelők akkor azzal vádolták a hatóságokat, hogy nem segítettek nekik, ehelyett összejátszottak a nagyobb agrárvállalkozásokkal.

2013 áprilisában, körülbelül egy évvel azelőtt, hogy az Orosz Agrárbank hatalmas hiteleket kezdett folyósítani Novikov csoportjának, a Korovinszkoje agrárvállalat kilépett a holdingból, majd egy Andrej Aleskov nevű üzletembernek, Dmitrij Patrusev régi iskolatársának a tulajdonába került. A Novaya Gazeta Europe szerint 2016-ban Patrusev bankja 1,89 milliárd rubel (54 millió dollár) kölcsönt adott Aleskovnak a moszkvai Praim Taim lakókomplexum megépítésére.

Az Orosz Agrárbank moszkvai irodája

Korovinszkoje a szarvasmarha-tenyésztés mellett idilli földterülettel is rendelkezett a Volga partján, a Tveri területen, Moszkvától északra – itt áll most Dmitrij Patrusev nyaralója. Később, 2013-ban háromhektárnyi területről kiirtották a fákat – ez kicsit nagyobb, mint a Vörös tér. A Google Earth képei szerint az építkezés 2014-ben már folyt.

2016-ra a munkálatok majdnem befejeződtek; a lakóházakon kívül melléképületek, pázsittakarók, futballpálya, csónakkikötő és strand is beazonosítható a felvételeken. Körülbelül ugyanebben az időben Korovinszkoje elkezdett megszabadulni más földterületektől, valószínűleg a piaci értéküknél jóval olcsóbban. 2016-ban a cég 11 millió rubel (160 ezer dollár) bevételt könyvelhetett el, miközben az eladott földterület értéke ennek legalább az ötszöröse volt.

A négy telekből kettő hivatalosan Novikov nevére került, a Patrusev családhoz közel álló egyik forrás szerint azonban Patrusevék rendszeresen ott töltötték az újévi ünnepeket. A Szisztema által vizsgált dokumentumok szerint 2023-ban Novikov átadta a telkeket Patrusevéknek.

A másik két korovinszkojei telek Andrej Szadovszkij vállalkozó tulajdonába került, és még mindig az övé.

„Rekreáció és sport”

A Putyin és Patrusev által 2022 novemberében megnyitott baromfiüzem tulajdonosa egy Naum Babajev nevű férfi volt. Az ő agrárcége, a Damate a világ egyik legnagyobb pulykatermelője. Honlapja szerint az Orosz Agrárbanknak fontos szerepe volt a növekedésében.

Az évek során Patrusev bankja több mint hetvenmilliárd rubelt (1,2 milliárd dollárt) adott Babajev cégeinek, ráadásul Babajevnek többször is megengedték, hogy vonzó feltételekkel vásároljon fel nehezen behajtható hiteleket a banktól.

„Úgy alakult, hogy az Orosz Agrárbank házmesterei lettünk a Penzai területen” – tréfálkozott Babajev az orosz Forbes magazinnak adott 2020-as interjújában.

2020-ban a bank engedélyezte Babajevnek, hogy átvegye csődbe jutott fő versenytársát, a Jevrodon nevű céget.

2018-ig a bank problémás eszközökkel foglalkozó részlegét Dmitrij Szergejev, Patrusev belső körének fontos szereplője vezette. Szergejev és Babajev régóta üzleti kapcsolatban áll egymással, miközben Szergejev feleségét és legidősebb fiát is partneri viszony fűzi Babajevhez.

Patrusev és Szergejev legkésőbb a kétezres évek közepe óta ismeri egymást, amikor mindketten az állami irányítású VTB Bank felső vezetői voltak. Szergejev Patrusev helyettese lett a VTB-nél, első helyettese az Orosz Agrárbanknál, majd miniszterhelyettes a földművelésügyi minisztériumban.

Szergejevet 2019-ben kinevezték az Egységes Gabonaipari Vállalat (OZK) nevű állami cég élére, amely az ország gabona-infrastruktúráját üzemelteti, és a földművelésügyi minisztérium irányítása alatt áll. Egy Telegram-csatorna Patrusev jobbkezének nevezte Szergejevet.

A Szisztema Patrusev családjához közeli forrása szerint Dmitrij Patrusevék időnként Szergejevéknél nyaralnak, Szergejevéknek pedig Patrusevéktől nem messze van egy nyaralójuk. Andrej Szadovszkijról – aki átvette a Patrusevvel szomszédos telkeket – kiderült, hogy Szergejev sógora.

2023 márciusában a Tveri terület erdészeti hatóságai elrendelték a Patrusev földjével szomszédos erdők árverezését. Szergejev nyerte az aukciót mintegy 209 ezer rubeles (2700 dolláros) kikiáltási áron, és ezzel 49 évig diszponálhat két hektár erdő felett.

A Google Earth képei szerint az erdők felett már átvették a rendelkezést, és sok fát kivágtak. A bérleti szerződés értelmében a földterület „rekreációs és sportcélokra” használható.

„Legkitűnőbb kollégáink, az FSZB büszkeségei nem a pénzért dolgoznak – állította Nyikolaj Patrusev 2000-es cikkében az „új nemességről”. – Mindannyian másképp néznek ki, de létezik egy nagyon különleges tulajdonság, amely ezeket az embereket egyesíti, és ez egy rendkívül fontos kvalitás: a szolgálatkészségük.”

Dmitrij Patrusev Vlagyimir Putyin elnökkel a Kremlben 2022-ben

Írta Szergej Titov és a Szisztema, a Szabad Európa oroszországi oknyomozó egysége Robert Coalson közreműködésével.