Orbán Viktor: A neheze még csak most következik

Orbán Viktor szerint a végén mindenkinek be kell oltatnia magát ezt nem lehet elkerülni

Tizenegyezer fölött az új fertőzöttek száma, 135-en haltak meg egy nap alatt a járvánnyal összefüggésben. Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a zárt térben kötelező maszkviselésről és arról, kiknek kötelező az emlékeztető oltás. Orbán Viktor szerint a végén mindenkinek be kell oltatnia magát. Magyarország közben a legsúlyosabb, sötétvörös minősítést kapta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss térképén.

Csütörtök óta Magyarországon 11.289 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 998.488 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 135 beteg, velük az elhunytak száma 32.780 főre emelkedett. A 444 összesítése szerint a magyar covidos halálozás lakosságarányosan majdnem négyszerese az uniós átlagnak. Csak Bulgária, Lettország, Románia és Horvátország előz meg minket.

A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma pedig 128.124. Kórházban 6122 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 613-an vannak lélegeztetőgépen.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz rulettbe kezd a kormány az idősotthonokkal a választások előtt

Kötelező több területen a harmadik oltás

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a kormány a járványhelyzet súlyosbodása miatt úgy döntött, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett szombattól, azaz november 20-ától ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken.

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.

Az erről szóló kormányrendelet péntekre virradóra megjelent a Magyar Közlönyben, ahogyan az is, hogy a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnöki Kormányiroda alkalmazottainak, valamint az egészségügyi dolgozóknak kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt.

A rendvédelemben és az egészségügyben felmondási tilalmat rendeltek el.

Ehhez kapcsolódóan: Országszerte kötelező lesz a maszkviselés zárt térben

Orbán Viktor: akik nincsenek beoltva, azok életveszélyben vannak

A miniszterelnök a közmédiában beszélt arról, hogy az ország nyaking van a negyedik hullámban és a neheze még most következik. Orbán Viktor szerint azok, akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak és másokra is veszélyt jelentenek.

A kormányfő hangsúlyozta, a védelmi intézkedések csak lassítani tudják a járvány sebességét, nem védenek meg a vírustól, attól csak az oltás véd meg. Szerinte akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát.

"Ezt nem lehet elkerülni. A végén mindenkinek be kell oltatnia magát."

A hétfőn kezdődő oltási héttel kapcsolatban arról beszélt Orbán Viktor, hogy tízmillió oltás van, összesen 101 oltóponton, regisztráció nélkül várják azokat, akik beoltatnák magukat. Mint mondta, hatmillió ember be van oltva, mindenki más közvetlen életveszélyben van.

Noha már több országban már oltják az 5-11 éves korosztályt, a miniszterelnök szerint erről még bizonytalanság van a világban. Ő azt várja, hogy december környékén majd eldöntik a szakemberek olthatók-e az 5-11 évesek.

A kiskunhalasi járványkórház újranyitásáról a miniszterelnök azt mondta, hogy ha szükség lesz rá, megteszik, és az intézményt központi irányítás alá vonják majd, de szerinte erre egyelőre nincs szükség. Több mint kétszer annyi ágy van, mint amennyi kell. A Magyar Orvosi Kamara ezt másként látja, legutóbb arról írtak közleményükben, hogy belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok, amelyek egy ponton túl racionálisan nem bővíthetők tovább, és a személyzet egyre fogy az előző járvány óta. A kamara állásfoglalásáról az alábbi cikkben írtunk részletesen.

Ehhez kapcsolódóan: „Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek.”

A legsúlyosabb járványügyi minősítésben Magyarország

Magyarország minden régiója a legsúlyosabb, sötétvörös minősítést kapta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb térképén. Ezt mindig az elmúlt két hét teszteredményei alapján frissíti, így jelezve az Európai Unió különböző térségeinek átfertőzöttségét.

Magyarországon több mint ötszáz fertőzés jut minden százezer emberre, ezért kapta meg a legrosszabb jelölést – írta meg először a hvg. Csehország, Ausztria, Szlovénia és Szlovákia egésze is sötétvörös a térképen.