Oroszország és Kína visszaszólt a NATO-nak

Ukrán tüntetők a NATO-csúcs idején Madridban 2022. június 29-én

Moszkva és Peking rendreutasította a NATO-t csütörtökön, amiért az Oroszországot „közvetlen fenyegetésnek” nyilvánította, és közölte, hogy Kína „komoly kihívásokat” jelent a globális stabilitásra nézve.

A madridi csúcstalálkozón a nyugati katonai szövetség olyan világot vázolt fel, amely a nagyhatalmi verseny veszélyes szakaszába süllyedt, és számtalan fenyegetéssel néz szembe, a kibertámadásoktól a klímaváltozásig.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a csúcstalálkozó csütörtöki zárónapján azt mondta, hogy a tagországok megállapodtak „elrettentésünk és védelmünk alapvető módosításáról”, és egyértelműen megüzenték Moszkvának, hogy a szövetség határozott vonalat húzott keleti határán.

„Veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb világban élünk, egy olyan világban, ahol valós háború dúl Európában – mondta Stoltenberg. – Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ez rosszabb lehet, ha teljes körű háborúvá válik Oroszország és a NATO között.”

Megvédeni minden centimétert

Stoltenberg így folytatta: „Nem akarunk teret hagyni Moszkvának téves számításokra és félreértésekre, készen állunk megvédeni a NATO területének minden centiméterét. Ez a NATO alapvető felelőssége.”

Háromnapos spanyolországi tárgyalásukon a NATO-vezetők hivatalosan meghívták Finnországot és Svédországot, hogy csatlakozzanak a szövetséghez, miután legyőzték Törökország ellenállását. Ha a harminc tagország jóváhagyja az északi országok csatlakozását, az újabb 1300 kilométerrel növeli meg a NATO és Oroszország határát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy hasonló válaszlépést tesz, ha az északi páros NATO-csapatokat és katonai infrastruktúrát enged be a területére. Kijelentette, hogy Oroszországnak „ugyanazokat a fenyegetéseket kell megteremtenie annak a területnek az irányába, amelyről a velünk szembeni fenyegetést megteremtették”.

Ehhez kapcsolódóan: A török–finn–svéd megállapodás megnyitja a kaput egy fontos NATO-bővítés előtt

Információs és nem valódi háború

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint Putyin fenyegetései „nem számítanak újdonságnak”.

„Természetesen számítanunk kell meglepetésekre Putyintól, de kétlem, hogy közvetlenül Svédországot vagy Finnországot támadná – mondta Kallas, amikor megérkezett a csúcsnak helyet adó konferenciaközpontba. – Határozottan lesznek kibertámadások. Lesznek hibrid támadások, folyik az információs háború. De nem hagyományos háború.”

Kína azzal vádolta a szövetséget, hogy „rosszindulatúan támadja és befeketíti” az országot. Az Európai Unióhoz akkreditált képviselete közölte: a NATO „azt állítja, hogy más országok teremtenek kihívásokat, de a NATO az, amely problémákat okoz világszerte”.

Átalakító csúcs

Ám a csúcsot Oroszország uralta. Stoltenberg szerint Moszkva ukrajnai inváziója elhozta „kollektív védelmünk legnagyobb átalakítását a hidegháború vége óta”.

A Stoltenberg által átalakítónak nevezett csúcstalálkozón a vezetők közzétették a NATO új stratégiai koncepcióját, az évtizedenként egyszer megfogalmazott prioritásokat és célokat.

Az utolsó ilyen dokumentum 2010-ben stratégiai partnernek nevezte Oroszországot. Most a NATO azzal vádolja, hogy „kényszer, felforgatás, agresszió és annektálás” alkalmazásával igyekszik kiterjeszteni hatókörét.

A 2010-es dokumentum nem tett említést Kínáról, ám az új már foglalkozik Peking növekvő gazdasági és katonai hatókörével.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij modern nehézfegyvereket és több pénzt kér a NATO-tól

Kína új kihívásokat jelent

„Kína nem az ellenfelünk, de tisztán kell látnunk az általa jelentett komoly kihívásokat” – mondta Stoltenberg szerdán.

A NATO közölte, hogy Kína „a szabályokon alapuló nemzetközi rend felforgatására törekszik, beleértve az űrkutatást, a kiberteret és a tengeri közlekedést”, és figyelmeztetett szoros kapcsolataira Moszkvával.

A szövetség ugyanakkor arról is szólt, hogy továbbra is „nyitott a konstruktív együttműködésre” Pekinggel.

Kína azzal lőtt vissza, hogy a NATO az instabilitás forrása, és megfogadta, hogy megvédi érdekeit.

„Mivel a NATO rendszerszintű kihívásként pozicionálja Kínát, nagyon oda kell figyelnünk és összehangoltan kell reagálnunk. Ha olyan cselekményről van szó, amely aláássa Kína érdekeit, határozott és erőteljes válaszokat fogunk adni” – áll a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Önkéntesek segítségével már több helyen megkezdődött az újjáépítés Ukrajnában
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.