Oroszország és Magyarország nyomán – hogyan fogadta el Bulgária az LMBTQ-emberek elleni „gyűlölettörvényt”

LMBTQ-emberek tüntetnek a bolgár parlament előtt Szófiában 2024. augusztus 8-án

Augusztus 8-án Bulgária megváltozott helyzetre ébred. Amikor tükörbe néz, maga helyett Oroszországot és Magyarországot látja – olyan országokat, amelyek az antidemokratikus rezsimek példaképei lettek.

Gyerekek, LMBTQ, propaganda – csak ki kell mondani a három szót, és már meg is van a tökéletes botrány.

Próbálták már korábban is, de szerdán a vihar messze túlnőtt a szokásos mértéken. A parlament egyetlen ülésen, első és második olvasatban is elfogadta azokat a törvénymódosításokat, amelyek megtiltják a „nem hagyományos szexuális irányultság propagandáját” az iskolákban.

A módosításokat a szélsőjobboldali Újjászületés párt javasolta és több más párt és független képviselő támogatta. Általában egy törvényjavaslat elfogadása lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, de ezúttal minden pár óra alatt történt. Egyetlen képviselő sem hozott példát konkrét iskolára és konkrét esetre, amit propagandának neveznek.

„A törvény már tény, a gyermekeinket megvédjük” – írta a szavazás után az Újjászületés vezetője, Kosztadin Kosztadinov a Facebookon.

Jogászok és szakértők a Szabad Európának nyilatkozva úgy vélték, az eredmény éppen az ellenkezője lesz. Ahelyett, hogy védené a gyerekeket, a törvény ártani fog nekik. Gyakorlatilag megtiltja a nem heteroszexuális orientációjú emberekről szóló bármilyen információ terjesztését – még azt az objektív, tudományos tényt is, hogy léteznek.

Elveszi az iskola jelentőségét is mint olyan helyét, ahol a diákok ellenőrzött és az életkoruknak megfelelő tájékoztatást kapnak, egyebek mellett olyan témákról, mint a szexuális felvilágosítás, a szexuális úton terjedő betegségek kockázatai és a megelőzés módszerei.

Ráadásul az, hogy a diákok nem ismerik meg a világgal kapcsolatos alapvető tényeket, még több gyűlölethez, még több zaklatáshoz és még több erőszakhoz fog vezetni az iskolákban a szakértők szerint. Az áldozatok éppen azok a diákok lesznek, akik másnak tűnnek, de akikről már nem szabad beszélni az iskolákban.

Fontos körülmény, hogy a tiltás messze nem az Újjászületés párti parlamenti képviselők saját ötlete, hanem egy orosz modell, amelyet már átvettek más, demokratikus válságban lévő országok – például Magyarország és Georgia.

A gyakorlatban ez az emberi jogok korlátozása – mondja Denicsa Ljubenova emberi jogi ügyvéd. Szerinte ez csak az első lépés az újabb és újabb korlátozások felé, ami egyre közelebb hozza Bulgáriát Vlagyimir Putyin elnyomó rendszeréhez.

Ehhez kapcsolódóan: Nyilatkozatban állt ki az LMBTQ-közösség mellett 35 ország budapesti nagykövetsége

Pontosan mit fogadtak el a képviselők?

A módosításokat az óvodai és iskolai oktatásról szóló törvény módosításaként terjesztették be. Az első kimondja, hogy „az óvodai és iskolai oktatás rendszerében tilos a nem hagyományos szexuális irányultsággal és/vagy a biológiai identitástól eltérő nemi identitás meghatározásával kapcsolatos eszmék és nézetek propagálása, népszerűsítése vagy ösztönzése bármilyen módon, közvetlenül vagy közvetve”.

A második módosítás tartalmazza a „nem hagyományos szexuális irányultság” fogalmának meghatározását, amely így szól: „Az ellenkező nemű személyek közötti érzelmi, romantikus, szexuális vagy érzéki vonzalom általánosan elfogadott és a bolgár jogi hagyományba beágyazott fogalmaitól eltérő”.

Később kiderült, hogy a meghatározást részben a Wikipédia szexuális irányultság meghatározásából vették át.

Lehet-e a szexuális irányultság hagyományos a jog szerint?

Ennek a definíciónak a törvénybe illesztése sok kritikát váltott ki. Több képviselő rámutatott, hogy ez jogi analfabetizmus, a helyes és a helytelen érzéseket és érzelmeket próbálja szabályozni – amivel a bolgár jogi hagyományok egyáltalán nem foglalkoznak.

Georgi Georgijev, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt képviselője azt mondta, hogy a definíció elfogadása „hallatlan precedens lenne egy uniós tagállam jogrendszerében”, és hozzátette, hogy a szöveg diszkriminatív, és ellentmond Az emberi jogok európai egyezményének.

„Ez a törvényjavaslat durván sérti a magán- és családi élet tiszteletben tartását és a diszkrimináció tilalmát, mert lényegét tekintve az intézkedés abból a felfogásból indul ki, hogy a saját nemük felé szexuálisan vonzódó emberek másodosztályú állampolgárok, alkalmatlan emberek, olyan problémát jelentenek, amitől meg kell védeni a társadalmat” – írta a szavazás után Hriszto Hrisztev, a Szófiai Egyetem EU-jogi professzora.

Ehhez kapcsolódóan: Keskeny az út, de bevállalták – dokumentumfilm egy meleg roma párról

A minisztérium is ellenezte

Múlt hónapban az Oktatási és Tudományos Minisztérium is felszólalt a helyes szexuális irányultság törvényi meghatározása ellen. A parlament oktatási bizottságának ülésén a minisztérium ismertette a véleményét, amelyben bírálták az Újjászületés párt törvényjavaslatát.

A szaktárca rámutatott, hogy az Újjászületés párt javaslatában sok olyan homályos fogalom szerepel, amely jogvitákhoz vezet – az egyik a „nem hagyományos szexuális irányultság” kifejezés.

További problémát jelent a minisztérium szerint a többi fogalom is, a „propaganda, a népszerűsítés és uszítás”, mert ezek is homályosak. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium jogi szakértői szerint ezek olyan tágan értelmezhető tilalmak, hogy egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi megengedett és mi nem.

Ez azért különösen problematikus, mert az oktatás szerepe a világról, az életről és a társadalomról szóló ismeretek objektív bemutatása – áll a minisztérium véleményében.

Üzenetet küldenek

Az Újjászületés képviselője, Daniel Prodanov, aki a bizottságban és a plenáris ülésen is ismertette a tervezetet, elismerte, hogy pártját nem érdeklik a diákokra és a tanárokra gyakorolt valós következmények, csupán „üzenni akarnak”.

„Nem hiszem, hogy lesznek következményei, csak finomítani kell a szövegen, és üzenet küldeni a bolgár társadalomnak. Ebben az esetben ez a cél” – tette hozzá.

„A cél az, hogy megerősítsük azt a gondolatot, hogy Bulgáriában a család a társadalom alapvető egysége. Ez a törvénymódosítás jó üzenet a társadalomnak” – ismételte meg az ülésteremben zajló vitában.

Mi a valódi cél?

Radoszlav Sztojanov, a Bolgár Helsinki Bizottság társelnöke szerint a tiltásnak a képzeletbeli veszély ellenére nagyon is valós hatása lesz a bolgár gyerekekre.

„Kétségtelenül ártani fog a diákoknak, mert megfosztja őket a tudományos, objektív, ellenőrzött információkhoz való hozzáféréstől, amelyektől adott esetben az egészségük és a biztonságuk függ” – mondta a Szabad Európának.

Emellett aktivisták és jogászok egyetértenek abban, hogy az LMBTQ-diákok körülményeinek romlásához is vezet.

Az EU Alapjogi Ügynökségének 2024-ben közzétett felmérése szerint a Bulgáriában megkérdezett LMBTQ-emberek 72 százaléka jelezte, hogy szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt zaklatták az iskolában. Az évek során más tanulmányok is rendszeresen kimutatták, hogy a bolgár társadalomban erős homofób és transzfób érzelmek uralkodnak.

Választási populizmus vagy rosszindulat?

Denicsa Ljubenova szerint az intézkedés az elnyomás veszélyes eszköze, követve az orosz törvény példáját, amelyből szerinte az oroszbarát Újjászületés párt is inspirálódott.

Vlagyimir Putyin rezsimje még 2013-ban fogadta el a gyermekeknek szóló „LMBTQ-propagandát” tiltó törvényt. Később kibővítették, így most már felnőttek számára is tilos az LMBTQ-propaganda. Embereket ítéltek el például szivárványszínű fülbevaló viselése miatt.

Ilyen tilalmakat fogadott el Magyarországon is az Orbán-kormány. A „gyermekvédelem” címszóval megszavazott szabályok odáig mentek, hogy megtiltották, hogy kiskorúaknak áruljanak olyan könyveket, amelyekben akár csak egy meleg szereplő is megjelenik; ezeket fóliába kell csomagolni a könyvesboltokban.

„Azt látjuk, hogy az orosz propaganda sikeresen utat tör magának Bulgáriában is” – fogalmazott Ljubenova.

Románia eddigi legnagyobb LMBTQ-felvonulása zajlott Bukarestben