Oroszországi légvédelmi komplexumot támadott az ukrán haditengerészet

Az ukrán haderő katonai művelete az oroszországi Kurszki területen

Emellett az eddigi egyik leghevesebb dróncsapáshullámot mérte az ukrán haderő Moszkvára.

Az ukrán haditengerészet szerda hajnalban célba vett egy orosz Sz–300-as légvédelmi komplexumot a határ menti Rosztovi területen fekvő Novosahtyinszk közelében. A támadás eredményeinek értékelése még tart.

„Az orosz megszálló erők az Sz–300-as rakétáikkal békés ukrán városokat is támadnak, lakóépületeket rombolnak le, és terrorizálják a polgári lakosságot” – írta közleményében a kijevi vezérkar.

Vaszilij Golubev rosztovi kormányzó arról számolt be, hogy lelőttek a térségben egy ukrán rakétát, mást azonban nem árult el.

Ezzel párhuzamosan Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy ismét ukrán dróncsapássorozat érte az orosz fővárost, méghozzá az eddigi egyik legnagyobb.

Tájékoztatása szerint a légvédelem tíz pilóta nélküli repülőgépet semmisített meg. Áldozatokról, anyagi károk nem érkezett jelentés.

Putyin tízezer rubelt ígért a belső menekült oroszoknak, akik most Kurszkban várnak a sorsukra

Az orosz védelmi tárca arról adott hírt, hogy az országban összesen negyvenöt ukrán drónt lőttek le: a Moszkvai terület felett tizenegyet, Brjanszkban huszonhármat, Belgorodban hatot, Kalugában hármat, Kurszkban kettőt.

Mindeközben továbbra is folyamatban van az ukrán haderő oroszországi betörése a határ menti Kurszki területen, ahol mostanra több mint 1260 négyzetkilométernyi terület és 92 település került az inváziós csapatok ellenőrzése alá.

Az ukrán kormány leszögezte, hogy a cél egy ütközőzóna létrehozása Oroszországon belül, amely a civilek védelmét szolgálná.

Orosz háborúpárti bloggerek arról írtak, hogy heves harcok zajlanak Kurszkban, ahol az ukránok három kulcsfontosságú hidat semmisítettek meg, amivel megnehezítették az ellenség utánpótlását.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is megerősítette, hogy céljuk nem a területszerzés, hanem a határ túloldalán élők biztonságának javítása.

Emellett hangsúlyozta, hogy a katonai művelet során tiszteletben tartják a nemzetközi jogi előírásokat, illetve nagy figyelmet fordítanak a polgári lakosság megóvására.

Az orosz hadsereg is folytatta előrenyomulását a kelet-ukrajnai Donyeckben, elfoglalva a fontos régiós logisztikai központnak számító Nyu Jorkot.

Az elmúlt 24 órában öt civil vesztette életét az inváziós erők támadásai nyomán a térségben.