Osztrák herceg lőhette ki Románia legnagyobb medvéjét

Medverezervátum Romániában (Képünk illusztráció)

Környezetvédelmi aktivisták szerint egy osztrák vadász hétezer euróért ölte meg Románia legnagyobb medvéjét, ami szerintük orvvadászatnak számít.

Arthurt, a 17 éves hím barnamedvét Románia középső részén, Kovászna megyében lőtték ki a múlt hónapban, és a román Agent Green nevű civil szervezet május 5-i közleménye szerint Emanuel von und zu Liechtenstein herceg húzta meg a ravaszt.

A szervezet vezetője, Gabriel Paun elmondta, hogy a 32 éves osztrák szerintük azután ölte meg Arthurt, miután a környezetvédelmi minisztérium külön engedélyt adott ki egy kölykökkel rendelkező nőstény medve kilövésére. Egy gazda szerint ugyanis az állat nagy kárt tett a takarmánynövényekben.

Emanuel herceg nem kommentálta a hírt. Tánczos Barna román környezetvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán.

Engedélyt lehet kérni a károkozó medvék kilövésére

A károkozó medvék miatt szinte naponta érkeznek panaszok a környezetvédelmi tárcához, és kérelmek az állatok kilövésére mondta Tánczos, aki „rendkívül bonyolultnak" nevezte az esetet.

Romániában található az Európai Unió legnagyobb barnamedve populációja. A medvevadászat az országban tilos, kivéve, ha az állatok közvetlen veszélyt jelentenek a növény- és állattenyésztésre.

A román kormány 2016-ban betiltotta a nagyragadozók, például a medvék és a farkasok trófeavadászatát, de az ezt követő kormányok több esetben is kivételt tettek a populáció csökkentése érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Tilos, mégis vadásszák a medvéket Romániában

Becslések szerint napjainkig csaknem 1 400 medvét öltek meg a vadászok, akik állítólag hajlandóak akár 15 ezer dollárt is fizetni egy-egy trófeáért.

A minisztérium vezetését tavaly év végén átvevő Tánczos szorgalmazta a medvevadászat tilalmának enyhítését, azzal érvelve, hogy a medvepopuláció száma egyre nagyobb veszélyt jelent az emberekre.

A kormányt bírálók szerint azonban valójában arról van szó, hogy a medvevadászatok hivatalos engedélyezése jó üzlet, a medvék pedig csak azért hatolnak be az emberek lakóhelyeire, mert mind a törvényes, mind az illegális intenzív fakitermelés csökkentette az állatok élőhelyét, Románia erdőit.

„Ez orrvadászatnak minősül"

„A testméretei alapján megállapítottuk, hogy Arthur 593 pontot ért a 600-ból, ami a trófeavadászatban elérhető maximális pontszám" – mondta Paun.

„Kíváncsi lennék, hogyan tévesztett össze a herceg egy kis, kölykökkel rendelkező nőstényt, amely általában a falvakba is bemerészkedik, egy hatalmas hímmel, amely az erdő mélyén él."

A környezetvédő aktivista szerint „nyilvánvaló", hogy a vadász nem azért utazott Romániába, hogy megoldja a falusiak problémáját, hanem azért, hogy megszerezzen egy hőn áhított trófeát.

„Ez orrvadászatnak minősül" – tette hozzá Paun.

A VGT nevű osztrák környezetvédelmi civil szervezet aktivistája, Ann-Kathrin Freude a medve megölését „Ausztria szégyenének" nevezte.

„Hihetetlen, hogy befolyásos osztrákok más országokban sok pénzért cserébe védett állatokra vadászhatnak!" – közölte egy nyilatkozatban.

Romániában a hivatalos adatok szerint a barnamedvék száma meghaladja a 6 ezret, de a valós szám azonban ettől eltérő lehet. Egyes környezeti csoportok azzal érvelnek, hogy számuk akár kétezerrel kevesebb is lehet, viszont a vadásztársaságok a számukat 10 ezerre becsülik.

Your browser doesn’t support HTML5

Medvék és farkasok Magyarországon