Óvodában kampányolt a fideszes önkormányzati képviselő

Az óvoda előtt kampányolt Szatmáry László fideszes önkormányzati képviselő 2024. április 22-én Budapesten

Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő óvodai nyílt napon kampányolt. Az épület aulájában az igazgatóval együtt fogadta a gyermekükért érkezőket és az óvodát meglátogató érdeklődőket, sőt beszédet is tartott a szülőknek és az ott lévő gyermekeknek. A politikus azt mondja, mindenhová kitelepül, "lehetőséget adva a választóknak a támogatásra és a felmerülő kérdéseik megválaszolására”. A TASZ szerint az óvoda előtt, közterületen szabad aláírásokat gyűjteni, az épületben azonban tilos kampányolni.

Egymás kezébe adták a szülők a kilincset hétfőn az egyik XVI. kerületi óvodában Budapesten. Délután fél négykor sokan azért siettek, hogy elvigyék a gyermeküket, mások viszont azért érkeztek, hogy megnézzék az óvodát, hétfőn tartott ugyanis nyílt napot az intézmény.

A kapu előtt kisebb tömeg gyűlt össze. Aki kijutott, hazafelé indult a gyerekével, de mivel a járda egy részét pult foglalta el, meg kellett várni, míg a szembejövő elhalad. A másik irányban sem volt jobb a helyzet, ott ugyanis egy megállítótáblát kellett kikerülni.

A táblán a helyi fideszes polgármester és a kerületi önkormányzat fideszes képviselőjelöltjeinek fotói voltak. A pultnál a Fidesz helyi jelöltjének, jelenlegi önkormányzati képviselőjének, Szatmáry Lászlónak gyűjtötték az ajánlásokat.

Politikai pedofília?

„Undorító, hogy itt, az óvoda bejárata előtt pultoznak. Számomra ez kimeríti a politikai pedofília fogalmát” – mondta egy dühös szülő a Szabad Európának. Volt, aki kisebb szóváltásba keveredett. Egy apuka szóvá tette, hogy mit keresnek ott. Az aktivisták – két idősebb hölgy – gyurcsányozással reagált, és azt mondták, hogy ha az ellenzéken múlna, akkor – életkorából adódóan – elvinnék az apukát katonának Ukrajnába harcolni.

Aláírásgyűjtés az óvoda előtt

A meglepetés csak fokozódott, amikor az épületbe lépve az óvoda igazgatóján kívül a helyi önkormányzati képviselő fogadta a nyílt napra érkezőket. Szatmáry László a Szabad Európa kérdésére azt mondta, hogy azért van itt, mert „rendezvényre érkezett”. Arra a kérdésünkre, hogy mióta lehet oktatási intézményben kampányolni, azt felelte, hogy rosszul tudjuk a jogszabályt.

Szatmáry László később kiment az aktivisták mellé az aláírásgyűjtő pulthoz, majd ismét bement az intézménybe, és beszédet tartott a nyílt napra érkező szülőknek. Az egyik, neve elhallgatását kérő anyuka azt mondta a Szabad Európának: arról beszélt, hogy a helyi fideszes önkormányzat mennyi mindent tett a kerületért. Megemlítette azt is, hogy mikor és mennyi pénzért újították fel az óvodát.

Your browser doesn’t support HTML5

Szatmáry László az óvodában

„A köznevelési törvény szerint gyermekfelügyeleti időben az óvodákban, iskolákban vagy kollégiumokban párt vagy párthoz köthető szervezet politikai célú tevékenységet nem folytathat, az intézmény területén ilyen szervezetek nem működhetnek” – mondta a Szabad Európának Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője.

A szakember szerint nemcsak kampányidőszakban tiltja a jogszabály a pártpolitikai tevékenységet az iskolákban, óvodákban, hanem az év bármely napján tiltja a pártok ottani működését, és a kampány során még csak az sem szükséges, hogy a jogsértéshez gyerekeket használjon fel a jelölt; az is jogsértő, ha gyerekekkel nem találkozik, de gyermekfelügyeleti időben végez pártpolitikai tevékenységet. (Középületek helyiségeit bérbe vagy ingyenesen át lehet adni pártpolitikai gyűlésekre, de akkor értelemszerűen nincsenek ott a gyermekek. Itt van egy fő szabály: minden párt ugyanolyan feltételek mellett veheti igénybe az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő helyiséget.)

Döbrentey Dániel szerint egyértelműnek tűnik a XVI. kerületi óvodában történt jogszabálysértés, ugyanis nem lehet kampányolni óvodákban, iskolákban, főleg nem tanítási vagy gyermekfelügyeleti időben, márpedig a körülmények alapján kampánytevékenység zajlott: kampányidőszakban, az intézmény előtti aláírásgyűjtést szakította meg a jelölt az intézménybe belépve, ott beszédet mondva. (Az óvodában délután öt óráig lehet a gyermekekért menni, vagyis addig tart a gyermekfelügyelet.)

Orbánt is megbüntették

2018-ban még Orbán Viktor miniszterelnököt is megbírságolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Azért kapott 350 ezer forintos pénzbírságot, mert olyan választási videót tett közzé, amelyben óvodásokkal kampányolt, és a szülők megkérdezése nélkül mutatta a gyerekeket a felvételen.

„Ebben az esetben egyrészt a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve sérült, másrészt ha a politikus nem csak jelen van és kampányol, hanem bevonja a gyermekeket, vagyis díszletként használja őket, akkor az önkéntes részvétel elve is sérül” – mondta Döbrentey.

Megkerestük a kerületi óvoda fenntartóját, a helyi önkormányzatot. Kovács Péter polgármester szerint az önkormányzati képviselők – már amelyik komolyan veszi a feladatát – dolga a kapcsolattartás a választókörzetében levő önkormányzati (és nem önkormányzati) intézményekkel, így az óvodákkal is.

Kovács válaszában arról írt, hogy tájékozódott az óvodavezetőnél, hogy mi történt a hétfői óvodaváró rendezvényen. „Megerősítette, hogy Szatmáry László képviselő a szokásoknak megfelelően köszöntötte a megjelent szülőket, elmondta a véleményét az óvodáról, az óvodavezető agilitásáról, tájékoztatta a szülőket az óvodában történt fejlesztésekről. Biztatta őket, hogy nyugodtan írassák ide a gyermekeiket, hiszen itt jó kezekben, egy szépen felújított épületben és nagyszerű óvónőgárdával rendelkező helyen vannak” – közölte. A polgármester szerint a képviselő „semmilyen kampánytevékenységet nem folytatott az intézmény területén”.

Kampány az óvoda előtt

Döbrentey Dániel szerint önmagában az, hogy egy önkormányzati képviselő a közösség életében így is részt vesz, nem probléma, sőt ez a feladata. „Egy óvodai nyílt nap is lehet a település lakóival való kapcsolattartás egyik formája, de nyilván itt is nagyon érzékeny határok vannak, hogy mit kell betartania a jelenléte során, különösen kampányidőszakban. Ebben az esetben sem használhat fel gyermeket a saját népszerűsítésére” tette hozzá.

Szerinte a képviselői és a jelölti szerep gyakorlása során egyértelműen ki kell derülnie, hogy az adott helyzetben közhatalmi feladat gyakorlásáról, esetleg a közhatalmi státusz felhasználásáról vagy kampánytevékenységről
van szó. A szakember szerint a gyakorlatban sokszor nehezen választható el a pártpolitikai törekvés a képviselői hatáskör gyakorlásától.

Döbrentey szerint általánosságban elmondható: ha meghívják az óvodába a helyi politikust, és érdeklődik, hogy milyen nehézségekkel küszködnek, milyen támogatást tudna nyújtani az intézménynek, az nem kifogásolható.

„Különös súlyt ad viszont a konkrét esetnek, hogy kampányidőszakban történt a látogatás, az óvoda bejáratánál aláírást gyűjtöttek pártlogós pult és megállítótábla mellett. A képviselő pedig nemcsak érdeklődött, hanem beszédet is tartott a megjelent szülőknek és gyermekeknek az információk alapján” – tette hozzá.

Döbrentey szerint a képviselő úgy promotálta magát az óvodában, hogy közvetlenül az intézmény előtt lehetőség is volt aláírni az ajánlásgyűjtő ívét. „Ez így együtt jogellenes, rosszhiszemű magatartásnak tűnik” – tette hozzá.

Nem volt erőszakos nyomulás

Megkerestük Szatmáry László fideszes képviselőt. Elmondása szerint 18 éve képviselő a környéken, ismerik az emberek, az iskola- és óvodavezetők is. „Rendszeresen megkérnek, hogy mondjak pár mondatot, mondjam el a véleményemet az óvodáról a szülőknek, hallgassam meg a javaslataikat” – tette hozzá. Elmondása szerint ilyen beszélgetések után lett például felújítva az óvodaudvar, illetve a teljes óvodaépület.

De ilyen beszélgetések következtében került ki kerékpártámasz is az óvodához. „A mostani alkalom is ilyenekről szólt, bár most a legtöbb szülő köszönte a felújított udvart. Nagy öröm volt számomra látni a gyerekek örömét a szép óvoda láttán” – fogalmazott. Szatmáry László egyáltalán nem tagadta, hogy kampánytevékenységet folytatott az óvodánál.

„Mivel kampányidőszak van, és én is indulok a választáson, mindenhol kitelepülök, lehetőséget adva a választóknak a támogatásra és a felmerülő kérdéseik megválaszolására. Hiszen minden kampányban sok kerületi választó telefonál, hogy hol lehet aláírni az engem támogató papírt. Ha figyelte a kitelepülést, akkor látta, hogy ennek az elvnek megfelelően nem erőszakosan nyomultunk, megszólítva minden, az óvodába betérőt, hanem a pultnál várakoztunk, hogy aki támogatni akar, az oda tudjon jönni” – tette hozzá. Álláspontja szerint ugyanakkor nem vétett a jogszabályok ellen. Arra a kérdésre, hogy az épületen belül mit csinált, és azt kampányként értékeli-e, nem válaszolt.

A legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választások előtt az alapvető jogok biztosa arra kérte a pártokat és a jelölteket, hogy a kampány során tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.

„A gyermeki jogok tisztelete olyan politikai és alkotmányos kultúrát feltételez, amelyben a gyermekek nem lehetnek pártpolitikai tevékenység díszletei vagy eszközei”állt a Székely László vezette hivatal közleményében.

Az alapvető jogok biztosa arra is felhívta a figyelmet, hogy az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel. 2021-ben a TASZ kampányt indított azért, hogy távol tartsa a politikusokat az oktatási intézményektől.

Ehhez kapcsolódóan: Rendőrségi helyszíneléseken használt kerékkel mértek a pásztói könyvesbolt előtt

Érdekesség, hogy nagyon megengedők a magyar törvények, ha oktatási intézményről van szó. Az iskolák és óvodák közvetlen közelében nyugodtan gyűjthetik a politikai pártok az ajánlásokat, de még nemzeti dohányboltot is lehet üzemeltetni, ahol alkoholt is árulhatnak, függetlenül attól, hány méterre van az óvoda vagy iskola bejárata.

A gyermekvédelmi törvény értelmében azonban egy dolgot nem szabad: szexuális másságról szóló műveket árulni olyan könyvesboltokban, amelyek kétszáz méteren belül vannak egy oktatási intézménytől.

Ehhez kapcsolódóan: Síron – és határon – túl: a halott szavazók voksa
(Szerkesztői megjegyzés: A cikk szerzőjének gyerekei a szóban forgó óvodába járnak.)