Szeretett Kijevem

Egy újságíró hobbija – az ukrán főváros rejtett építészeti kincseinek fotózása – új értelmet nyer a háború pusztítása közepette.

Annak a Kijev központjában lévő lakóháznak a bejárata, ahol Vitalij Klicsko polgármester lakik

Mielőtt Oroszország megszállta Ukrajnát, Szofia Szereda, a Szabad Európa tudósítója nyolcéves lányával rendszeresen útnak indult, hogy iPhone-jával dokumentálja Kijev mellékutcáit és rejtett udvarait.

Szofia Szereda oknyomozó riporter 2011 óta dolgozik a Szabad Európa ukrán szolgálatának

Hétvégenként és néha hét közben is, miután befejezte a munkáját a Szabad Európa ukrán szolgálatának oknyomozó újságírójaként, anya és lánya együtt indult felfedezni a várost, és megpróbált rejtett építészeti gyöngyszemekre bukkanni.

Az Arhitektora Horodeckoho utca egyik épületének impozáns bejárata

Szereda azt mondja, azért szentel időt a fotózásra, mert a lánya élvezi a kalandokat, az újságíró pedig szeretné bemutatni Kijev gazdag építészeti örökségét, amelyről „nem mindenki tud”.

Szereda Kijev belvárosának felfedezése közben talált rá erre a kapubejáróra

Az így készült fotók Szereda Instagram-fiókjára kerültek fel, amely Kijev néha rejtett eleganciájának vitrinje lett. Ma – az ukrajnai orosz invázió idején – Szereda azt mondja, hogy nincs ideje a hobbijára gondolni, de a fotók váratlan jelentőséget kaptak, mivel a civilizáció törékenységét hangsúlyozzák a háborús pusztítás közepette.

Kijevi bérházbelső Szofia Szereda fotóján

Szereda a kelet-ukrajnai Poltava régióban született, de 14 éve Kijevben él. Elmondása szerint a város nagyon fontos és értékes lett számára.

Egy cári időkből származó lépcsőház Kijev központjában

Míg sok bejárati ajtót ki lehet nyitni és fel lehet fedezni, Szereda azt mondja, más esetekben a zárt bejáratok közelében arra vár, hogy a lakók mögött besurranhasson.

Az Ukrán Nemzeti Opera közelében található lakóház bejárata több mint 120 éves

Ez a bejárat egy olyan bérház része, amelyben Vitalij Klicsko kijevi polgármester otthona is található. Szereda azt mondja, hogy csak a hozzávetőleges helyet ismeri.

Amikor úgy vélte, hogy megtalálta a címet, megpróbált egy távozó lakó után besurranni, de „szó szerint fél másodperc sem volt elég – az ajtó az arcomba csapódott”. Egy pillanattal később, emlékszik vissza Szereda, „a férfi, aki éppen akkor ment el, visszatért, és kedves volt, mert megadta nekem a kapukódot”.

Egy lakóház bejárata a Szicsovih Sztrilciv utcában, Kijev központjában

A stukkóval díszített bejáratról Szereda azt mondja, három különböző látogatás alkalmával is kint időzött, amíg egy lakó ki nem nyitotta az ajtót, és ő be nem tudott jutni.

Alakok a kijevi Függetlenség tere, a Majdan mellett álló történelmi épület homlokzatán

Ennek a háznak a tetején volt az a hely, ahonnan emlékezetes módon elhurcolták a korábbi georgiai elnököt, Miheil Szaakasvilit az ukrán rendőrök, amikor 2017-ben kiabált az ablakból támogatóinak.

Egy épület omladozó homlokzata Kijev központjában

Az invázió következtében Ukrajnában megerősödött egység nyomán Szereda úgy véli, hogy „ez a háború csak erősebbé teszi Kijevet, amely természetesen számomra mindig is a világ egyik legszebb városa marad”.

Szereda lánya pihenőt tart egyik Kijev-környéki fotós sétájuk során – a kép még az orosz invázió előtt készült

Szereda azt mondja, amióta kitört a totális háború, „nem tudok építészeti fotókra gondolni, csak a hazámra gondolok. Honfitársaimmal együtt igyekszem mindent megtenni azért, hogy a hazám megnyerje ezt a háborút.” Hozzáteszi: „Csak ezután térhetek vissza a hobbimhoz.”