Szerződést bontott az önkormányzat, nem lesz akkuberuházás Hevesen

Tiltakozás Hevesen a kínai oldószergyár ellen 2024. szeptember 24-én

Sveiczer Sándor, a tízezer fős város polgármestere a közösségi oldalán azt írta: nem épül meg a negyvenmilliárdos gyár, egyoldalú szerződésmegszüntetésről döntött szeptember 30-án az önkormányzat, így nem lesz népszavazás sem. Hevesen a kínai BYN Chemical magyarországi leányvállalata akart akkumulátorgyártáshoz szükséges oldószergyártó üzemet építeni.

A lakosság tiltakozott a beruházás ellen, néhány hete még arról volt szó, hogy népszavazást tartanak róla. Az üzemben az NMP nevű vegyi anyagot gyártották volna, amelyet általában oldószerként használnak, például az akkumulátorgyártás során is. Egészségre veszélyes, bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, gőzként a levegőben megjelenve a bőrön át is a szervezetbe juthat. A Greenpeace szerint ezt az anyagot mutatták ki Gödön, a Samsung üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornában – emlékeztet a 24.hu.

Most arról számolt be a város polgármestere, hogy az önkormányzat képviselő-testülete szeptember 30-án újratárgyalta a BYN Hungary Kft.-vel kötött adásvételi szerződés felmondását. Határozott döntés született az NMP-gyár szerződésének egyoldalú felmondásáról, visszavonásáról.

Sveiczer Sándor azt írta: egyeztettek a BYN Hungary Kft.-vel annak érdekében, hogy a cég 2025. március 30-ig adjon haladékod az ötvenmillió forint + áfa vételár visszafizetésére, illetve tekintsen el a foglalótól.

A polgármester szerint ha megépült volna az üzem, biztonságosan működött volna, mégis a szerződés felmondása mellett döntöttek, mert le akarták zárni az ügyet, amely vitákat, feszültséget és békétlenséget váltott ki a lakosság körében. Hozzátette: megkezdte az egyeztetéseket annak érdekében, hogy újabb befektetőket találjanak. Az új befektető kiválasztásánál kiemelt szempont, hogy helyiek számára biztosítson munkahelyet, és stabil, hosszú távú adóbevételt és támogatást nyújtson Hevesnek – írta a döntésről beszámolva Heves vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Nem buktak bele az akkugyárépítésbe a polgármesterek