Szükségállapot kihirdetését kezdeményezte a lengyel kormány

Lengyel rendőrök a Belarusszal közös határnál, Usnarz Gorny település közelében 2021. augusztus 30-án

Szükségállapot kihirdetését kezdeményezte a lengyel kormány két, Belarusszal határos régióban, miután a szomszédos ország felől az utóbbi hónapban több százan lépték át a határt illegálisan.

A tervek szerint harminc napra rendelnének el szükségállapotot Podlaskie és Lubelskie régió egyes részein, ami szélesebb jogköröket biztosítana a hatóságok számára az emberek mozgásának ellenőrzését és irányítását illetően.

Elemzők valószínűnek tartják, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párthoz közel álló Andrzej Duda elnök jóvá fogja hagyni a kormány indítványát.

„A belarusz határon a helyzet válságos és még mindig feszült” – közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Az utóbbi hetekben Litvánia után már Lettországba és Lengyelországba is rekordszámú bevándorló érkezett Belarusz felől, nagy többségük iraki állampolgár. A minszki kormány a vádak szerint szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a szomszédos államok határaihoz szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul az európai uniós szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre.

Emiatt nemrég Lengyelország is szögesdrót kerítést épített a határ mentén, és a kormány közölte, hogy ezt egy két és fél méter magas fal felhúzása fogja követni.

Ehhez kapcsolódóan: Cihanouszkaja szerint egész Európát fenyegeti Lukasenka rendszere

Megromlott kapcsolat

„Lukasenka rezsimje úgy döntött, hogy lengyel, litván és lett területre nyomja be ezeket az embereket, így próbálva destabilizálni” – hangsúlyozta Morawiecki.

Mariusz Kamiński belügyminiszter pedig arról számolt be, hogy a szükségállapot csak a határ menti térségekben lenne érvényben.

Az elmúlt évben, a sokak szerint elcsalt tavalyi belarusz elnökválasztás óta jelentősen megromlott a kapcsolat Minszk és az EU között. A blokk szankciókat rendelt el az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök rezsimje ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Aktivisták megpróbálták megrongálni a lengyel–belarusz határkerítést
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.