Szupermarketet ért orosz találat Ukrajnában, sok a halott

A találat kapott szupermarket Kosztyantinyivkában 2024. augusztus 9-én

A támadásban legkevesebb tíz ember meghalt, harmincöt pedig megsebesült a keleti Donyecki területen található Kosztyantinyivkában.

„Az orosz terroristák egy hétköznapi szupermarketre és egy postára is csapást mértek. Emberek vannak a romok alatt. Folyamatban van a mentés, mindent meg fognak tenni a kiszabadításukért” – írta az X-en az ukrán elnök.

„Jelen pillanatban azt tudni, hogy tíz ember életét vesztette. Legalább harmincöten megsebesültek. Oroszországot felelősségre fogják venni ezért a terrorért, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a világ továbbra is Ukrajna mellett álljon, és támogassa a védekezésünket, az emberek életének megmentését” – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

Ehhez kapcsolódóan: Vlagyimir Putyin 25 éves hatalmának halálos fordulópontjai

Vagyim Filaskin, a donyecki katonai adminisztráció vezetője közölte, hogy tüzérségi csapások érték a települést.

„Újabb célzott támadás egy olyan helyszín ellen, ahol emberek gyűlnek össze, újabb terrorcselekmény az oroszok részéről” – hangsúlyozta a Telegramon.

Helyszíni beszámolók szerint az eltalált szupermarket felett sűrű, fekete füst gomolyog.

Az orosz inváziós erők megszállás alatt tartják a Donyecki terület jelentős részét, az ukrán ellenőrzés alatt álló területeket pedig gyakran ágyúzzák.

Your browser doesn’t support HTML5

Oroszország ukrán provokációnak tartja a határon átnyúló támadást

Közben az orosz hatóságok masszív ukrán dróntámadásokról adtak hírt a megszállt körzetekből, ezért elrendelték a nyugat-oroszországi Lipecki terület egyes részeinek evakuálását.

Az ukrán hadsereg arról tájékoztatott, hogy célba vettek egy repülőteret Lipeckben, megsemmisítve az ott található bombakészleteket.

Továbbra sem tudni részleteket az ukrán hadsereg oroszországi betöréséről, a Kurszki területen egyes jelentések szerint jelenleg ezer katona tartózkodik több mint kéttucatnyi páncélozott harcjárművel. Az utóbbi napokban nagyjából hatszáz négyzetkilométernyi terület felett vették át az ellenőrzést.

Kijev egyelőre hivatalosan nem kommentálta a hadműveletet, Zelenszkij azonban csütörtök este arról beszélt, hogy Oroszországnak éreznie kell inváziója következményeit.

„Oroszország háborút hozott a földünkre; éreznie kell, hogy mit tett” – mondta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.