Újabb orosz dróntámadás-sorozatot vert vissza Ukrajna az emlékezés napján

Műholdfelvételen az ukrán dróntámadás helyszíne az oroszországi Rosztovi területen 2024. augusztus 28-án

Oroszország csütörtökön újabb célpontokat támadott Ukrajna-szerte, az ország függetlenségéért és szuverenitásáért életüket áldozó honvédek emléknapján.

Az ukrán légvédelem több mint tíz orosz drónt semmisített meg Kijev felett. Ez volt a héten a harmadik jelentősebb támadáshullám a körzetben.

„A harmadik légitámadás Kijev ellen az elmúlt négy napban! Ismét tömeges támadás! Ezúttal kizárólag pilóta nélküli eszközöket használtak” – írta Szerhij Popko, a regionális katonai adminisztráció vezetője a Telegramon.

A tisztségviselő arra is kitért, hogy a drónokat a Herszoni terület megszállás alatt álló részéről, valamint a két ország határának orosz oldalán található Kurszkból indította az ellenség.

A kilőtt repülőgépek lezuhanó roncsai több helyen tüzet okoztak, a lángokat azonban sikerült gyorsan megfékezni. Sem áldozatokról, sem anyagi kárról nem érkezett jelentés.

Ezzel párhuzamosan az ukrán légierő arról számolt be, hogy kora reggel két orosz rakétát és nagyjából hatvan drónt semmisítettek meg az ország felett.

Előző nap legalább kilenc ember halt meg az orosz légicsapásokban a Donyecki és Zaporizzsjai területen.

Your browser doesn’t support HTML5

Rakéta csapódott egy szállodába az ukrajnai Krivij Rihben

Ukrajnában augusztus 29. az ország függetlenségéért, szuverenitásáért és területi egységéért életüket áldozó honvédek emléknapja. Ez a donyecki Ilovajszkban rendezett orosz mészárlás tizedik évfordulója, amikor több száz, az ostromgyűrűbe zárt városból kivonuló ukrán katonával végeztek a humanitárius folyosó biztosítására adott garanciák ellenére.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán haderő főparancsnoka szerint az emléknap örökös figyelmeztetésként szolgál az orosz agresszor árulására.

„Ilovajszk nem csak egy tragikus esemény Ukrajna történelmében, az ukrán legyőzhetetlenség mementója is, az ukrán hadsereg tette és hőstette. Emlékezzünk rá, hogy a veszteségek és az ellenség megtévesztése ellenére katonáink nem adták fel, továbbra is megpróbáltak kitörni a csapdából, és harcolni – hangsúlyozta. – Ez a nap mindig emlékeztetni fog minket az orosz agresszor árulására és arra, hogy bármiféle tárgyalás a terroristákkal és gyilkosokkal halálosan veszélyes vállalkozás, és hogy nem lehet bennük megbízni.”

Ehhez kapcsolódóan: Nagy hatótávolságú fegyvert fejlesztett Ukrajna az oroszországi célpontok támadására

Eközben Kijevből megerősítették, hogy valóban az ukrán hadsereg állt az előző napi három oroszországi dróntámadás mögött, amelyek olajraktárakat és egy lőszerraktárat céloztak.

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorodi területen Vjacseszlav Gladkov kormányzó közölte, hogy az ukrán csapásokban egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült.

„Szebekino városát az ukrán erők célba vették, és sajnos egy ember életét vesztette” – írta.

Részletek megjelenítése