Ukrajna bemutatta a nemrég érkezett F–16-os vadászgépeit

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F–16-os vadászgép előtt beszél a sajtónak egy titkos helyszínen, Ukrajnában augusztus 4-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a régóta várt F–16-os vadászgépek megérkezését, amelyek szerinte kulcsfontosságúak Ukrajna védelméhez a megszálló orosz erőkkel szemben.

„Ez most már tényleg a valóság, valóság az egünkön; az F–16-osok Ukrajnában vannak” – mondta Zelenszkij a légierő napja alkalmából rendezett ünnepségen, az ukrán felségjelzéssel ellátott, fejlett vadászgépek előtt állva a kifutópályán.

„Több száz megbeszélésen és tárgyaláson vagyunk túl a légierőnk képességeinek, valamint a légvédelmünk és a védelmi erőink megerősítése érdekében” – mondta.

„Gyakran az volt a válasz, hogy ez lehetetlen, de mi mégis elértük a célunkat” – hangsúlyozta.

Zelenszkij köszönetet mondott Kijev támogatóinak – különösen Hollandiának és az Egyesült Államoknak – a segítségükért, hogy F–16-os vadászgépeket biztosítottak Ukrajnának.

Azt nem közölte, hogy pontosan hány F–16-os van Ukrajnában, de azt mondta, hogy a légierő „már elkezdte használni őket az ország érdekében”.

„Egyelőre nem mondhatom el, hogy milyen feladatokat fognak végrehajtani, vagy mi az, amit már elvégeztek az első F–16-osok. (…) Egyelőre néhány kiképzett pilóta van csak Ukrajnában, ami nem elég” – tette hozzá.

Az esemény helyszínét biztonsági okokból nem közölték.

Az ukránok a háború kezdete óta kérik a Nyugatot, hogy modern F–16-os vadászgépekhez is hozzájuthassanak. Több ország az Egyesült Államok jóváhagyásával tavaly megígérte, hogy ad ilyeneket Kijevnek.

A Bloomberg július 31-én jelentette, hogy megérkeztek az első F–16-osok Ukrajnába. Más beszámolók szerint hat darab vadászgép érkezett, amelyeket Hollandia adott.

Zelenszkij arra utasította diplomatáit, hogy szervezzék meg a NATO–Ukrajna Tanács ülését, amelyen a tervek szerint megvitatják annak a lehetőségét, hogy az Ukrajnával határos szövetséges országok koalícióba szerveződve segítsenek az orosz rakéták lelövésében, bár elismerte, hogy egyes szövetségesek számára ez nehezen elfogadható javaslat lesz.

Megérkeztek Ukrajnába a várt F–16-osok

Toborzási kampány Oroszországban

Oroszországban a hatóságok SMS-üzenetekben próbálják arra ösztönözni az embereket, hogy jelentkezzenek szerződéses katonának, amiért azonnal nyolcszázezer rubelt (3,4 millió forintot) kapnak.

Az orosz média először júniusban számolt be arról, hogy a védelmi minisztérium SMS-kampányt indít katonák toborzására.

A belépési díjon felül a regionális kormányzók a régiójukból származó katonáknak pluszpénzt is adhatnak. A jelentések szerint az extra kifizetések a Komi területen 1,12 millió rubeltől (4,7 millió forinttól) a Leningrádi területen 1,7 millió rubelig (7,2 millió forintig) terjednek.

Moszkva próbálja ösztönözni az önkéntesek jelentkezését, hogy megerősítse hadereje létszámát az Ukrajna elleni háborúhoz, anélkül hogy hivatalosan mozgósítást hirdetne, amely elégedetlenséget szülne.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a márciusi elnökválasztások előtt, decemberben megígérte, hogy nem lesz újabb mozgósítás, mert már félmillió katona van a fronton.

Ehhez kapcsolódóan: Muzeális adományrepülők Ukrajnának – ócskavasak vagy döntő fegyverek lehetnek ezek az F–16-osok?