Ukrán frontkatonák az invázió veszélyéről

Your browser doesn’t support HTML5

Az ukrán határon folyó orosz csapaterősítéssel kapcsolatos aggodalmak közepette a Donbász-fronton harcolók szerint nem kell annyira komolyan venni Kijev és a nyugati hírszerző ügynökségek figyelmeztetéseit, miszerint Moszkva új, nagyszabású offenzívát tervezhet.

Timur, 28 éves

„Én személy szerint nem hiszek valami nagy invázió veszélyében. Szerintem ez csak játék. Ugyanez volt a helyzet idén áprilisban és májusban is. Voltak pletykák egy esetleges támadásról. Ez csak azért volt, hogy Oroszország biztosítsa az Északi Áramlat 2. gázvezeték befejezését. Ezúttal valószínűleg csak Putyin próbál ismét nyomást gyakorolni. Abból, amit hallottam, a Kreml garanciát akar kapni arra, hogy a NATO-t nem terjesztik ki Ukrajnára és a keleti partnerség más országaira, például Georgiára és Moldovára.”

Szovjet korabeli háborús emlékmű a luhanszki terület egyik frontvárosában december 7-én

„A harcok hullámokban zajlanak. A múlt héten volt a legsúlyosabb ágyúzás, amit ezen a helyen tapasztaltam. Az oroszbarát erők SPG–9-es ütegeket használtak. Aztán néhány napig szinte csend volt. Hogy őszinte legyek, egy kicsit félek, amikor csend van, mert elkezdek gondolkodni, hogy talán tényleg van valamilyen tervük. A szórványos lövöldözés kicsit kényelmesebb érzés.”

„A másik oldal gyakran trükkös taktikát alkalmaz. Például az EBESZ megfigyelői szinte mindennap használják a drónjaikat, hogy ellenőrizzék a katonai állásokat. Bejelentik mindkét oldalnak, hogy felküldik a drónjukat, hogy ellenőrizze mindkét oldal állásait, így tudjuk, hogy jön, de aztán az oroszbarát erők közvetlenül az EBESZ drónja mögé küldik fel a sajátjukat, hogy elvégezzék a saját megfigyeléseiket, mi pedig nem lőhetünk abba az irányba.”

Vlad, 22 éves

„Az orosz hadsereg nincs felkészülve a háborúra. Nincsenek készenlétben a tábori kórházak és az üzemanyagtartályok, és sok katonájuk és járművük sem áll készen. A támadáshoz három-négyszázezer katonára lenne szükségük, most csak százezer embert gyűjtöttek össze. Szerintem Kijevnek ennyi katonára lenne szüksége. A mi védelmünk többrétegű.”

Hóember egy katonai műveleti bázison a frontvonal közelében, a luhanszki területen december 6-án

„Ha most nem jövünk ide, a frontra, később a házunkban fogunk meghalni. Van egy ukrán mondás: Aki békeidőben nem védi meg a családját, az a bajban megeszi a gyerekeit. Ez a holodomorra utal. Ha jön egy orosz srác, aki vodkát akar inni és bulizni, az rendben van. De ha fegyverrel jön hozzám, akkor megölöm.”

„Itt az ellenség mindennap mesterlövészpuskákat és géppuskákat használ, néha pedig RPG-ket. Múlt héten 82 mm-es aknavetőket használtak a közelben. Ez a helyzet egyhamar nem fog változni. Az Orosz Föderáció véleményem szerint nem áll készen egy támadásra. Ez csak üzenet, mert a konfliktus a politika kiterjesztése. Minden rendben lesz.”

Irina (nem adta meg az életkorát)

„Azt hiszem, ha most történne egy invázió, sok ember meghalna. Többen, mint 2014-ben. Sok vér folyna. Szörnyű lenne.”

„Persze a legtöbb katona nem hisz abban, hogy invázió lesz. A frontvonalat most sem érzik másnak, mint korábban. A másik ok, amiért nem veszik be ezeket a pletykákat, az, hogy rengeteg hazugság kering az országunkban. Mindenki hazudik, aki befolyásos pozícióban van. Az elnökünk megígérte, hogy hatalomra kerülése után egy héten belül véget vet a háborúnak. Most, két évvel később, még mindig itt tartunk.”

Fegyverállvány egy hadműveleti bázison a frontvonal közelében a luhanszki régióban

„Nem hiszem, hogy az Oroszország elleni pénzügyi szankciók bármit is megváltoztatnának. Ez olyan, mint a minszki megállapodások. Valójában nem sokat érnek. Az emberek írnak valamit a papírra, de a valóságban itt, a frontvonalon a helyzet ugyanaz. Még mindig nehézfegyvereket használnak. Lehet, hogy jön egy invázió, de az még egy darabig várat magára.”

Petro, 27 éves

„Csak azt tudom, hogy az emberek maradnak és megvédik a földjüket. Azok a veteránok, akik 2014-ben a fronton voltak, amikor a háború elkezdődött, hazamentek, de ha jön egy invázió, vissza fognak térni harcolni.”

„Kora reggel, amikor a házban aludunk, két RPG gránát csapódott be a közelben, de ez nem szokatlan. Nem mondhatom, hogy mostanában bármilyen furcsa tevékenység történt volna. Néha hallani, ahogy az ellenséges tankok beindítják a motorjukat. A tankmotoroknak nagyon sajátos hangjuk van. Hidegebb időben gyakrabban csinálják.”

Egy ukrán katona fut a közeli, Oroszország által támogatott szakadár állások látótávolságában a luhanszki régióban december 7-én

„Sokszor voltam már úgy, hogy hajszál híján úsztam meg. Egyszer egy páncélozott jármű tetején ültem, és észrevettem egy ellenséges tankot. Aztán láttam, hogy a lövege követi a járművünket. Az öngyújtómat a fogaim közé szorítottam, ráharaptam, és imádkoztam Istenhez. Nem lőtt.”

„Nem hiszem, hogy a szankciók bármin is változtatni fognak. Oroszország gazdag ország. Az ukrán elnöknek és a képviselőknek komoly döntéseket kell hozniuk. Egy nap egy szabad Krím vizeiben szeretnék úszni.”

A szerkesztő megjegyzése: A cikkben szereplő több fotó egy 1972-ben az Ukrán SZSZK-ban készült nagy formátumú FKD fényképezőgéppel készült. A gép a képeknek fokozott mélységérzetet és néhány esetben vizuális tökéletlenséget kölcsönöz.​