Ukrán dróntámadás ért egy oroszországi fegyerraktárat, a helyi lakosságot evakuálták

Tűzgolyó az oroszországi Tveri területen 2024. szeptember 18-án

Az ukrán hadsereg pilóta nélküli repülőgéppel mért csapást kedd éjjel az oroszországi Tveri területen található létesítményre, a helyi lakosságot evakuálták, a tűzoltók a lángok megfékezésén dolgoznak.

A közösségi médiába feltöltött videókon óriási robbanások és tűz is látható a Moszkvától északnyugatra fekvő Toropecben, ahol számos lakóépületnek kitörtek az ablakai is a friss felvételek tanúsága szerint.

A műholdképeken több hőforrást is sikerült azonosítani a helyszínen, a földrengésjelző állomások pedig kisebb földrengéssel felérő szeizmikus hullámokat észleltek.

Jelentések szerint két orosz katonai egység is a településen állomásozik, amelyek közül az egyiket már kétszer is célba vették ukrán drónok az utóbbi fél évben.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség még 2018-ban arról számolt be, hogy a mintegy 11 ezres lakosságú Toropecben rakétákat, lőszereket és robbanóanyagokat tároló raktár épül.

Noha Kijev nem kommentálta a történteket, az ukrán állambiztonsági szolgálat (SZBU) egyik forrása azt mondta, hogy sikerült megsemmisíteni a létesítményt, ahol irányított bombákat, rakétákat és tüzérségi lőszereket tároltak.

Ezen tájékoztatás szerint a raktárban Iszkander rakéták, Tocska–U taktikai rakétarendszerek, irányított légibombák és tüzérségi lőszerek voltak.

A támadás nyomán hat kilométer széles területre kiterjedő tűz keletkezett.

Igor Rudenya tveri kormányzó azt írta a Telegramon, hogy ukrán drón lezuhanó roncsai okozták a tüzet, arra azonban nem tért ki, hogy mi is égett. Emellett közölte, hogy a légvédelem „masszív dróntámadás” elhárításán dolgozott.

Az orosz állami sajtó tudósításai szerint ideiglenesen bezárták az óvodákat és az iskolákat a településsel határos Zapadnodvinszk körzetben, ennek okát viszont nem fedték fel a hatóságok.

Egyes beszámolók arról szólnak, hogy a Toropectől keletre lévő Cikarevko falu lakosait még nem tudták kitelepíteni, várják a segítséget, a kapcsolat egyelőre megszűnt a helyiekkel. Több chatcsoportban arról beszélnek a felhasználók, hogy a település megsemmisült.

Az orosz védelmi tárca nem kommentálta külön az incidenst, csak annyit közölt, hogy ötvennégy ukrán drónt azonosítottak öt nyugat-oroszországi régió felett szerdára virradóra, és mindegyiket le is szedték.

A minisztérium tájékoztatása szerint a pilóta nélküli repülőgépek felét a Kurszki területen lőtték le, ahol az orosz hadsereg nemrég ellentámadást indított a határon áttörő ukrán egységek kiszorítása céljából. A többi drónt pedig Brjanszk, Szmolenszk, Orjol és Belgorod régiók felett semmisítették meg.

Ukrajna korábban leszögezte, hogy célja a Kreml háborús erőfeszítései szempontjából kulcsfontosságú katonai, energetikai és közlekedési infrastruktúra pusztítása.

Eközben az ukrajnai Szumi városban orosz drón- és rakétacsapások értek energetikai létesítményeket.