Vége a makói hagymának, gyakorlatilag megszűnt a hazai hagymatermesztés

„Magyar termék” feliratú, nemzeti színű címke egy hagyma csomagolásán a hazai előállítású termékek népszerűsítését célzó Válaszd a hazait! kampányról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, 2020. szeptember 3-án.

Az elmúlt húsz évben fokozatosan csökkent a vöröshagyma hazai termőterülete, az idén gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés. Az aszály azoknak a gazdálkodóknak a termését is elvitte nagy részben, akik a végsőkig kitartottak.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt, az olasz, a spanyol és a német versenytársak hatékonyabb módszereivel.

Példaként az olaszokat említette a szakember, akik, mint mondta, élen járnak a hagymatermesztésben, a vízgazdálkodásuk, a termesztéstechnológiájuk és a tárolásuk is professzionális szintre került az elmúlt években.

Míg a hazai körülmények között a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést hoz, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a hétszáz-nyolcszáz mázsás hozamot is elérheti.

Míg húsz éve Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel, az idén húsz-harminc hektárra szűkült ez a terület.

Ehhez kapcsolódóan: „Ha le kell lőnöm a lovaimat, akkor majd lelövöm, aztán majd jövök én, ennyi” – Aszály és reménytelenség a magyar félsivatagban