Zelenszkij az ENSZ BT-ben: Oroszországot csak kényszeríteni lehet a békére

Volodimir Zelenszkij az ENSZ BT ülésén New Yorkban 2024. szeptember 24-én

Az ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) elmondott felszólalásában elítélte Iránt és Észak-Koreát, amiért bűntársként fegyverekkel segítik Oroszország háborúját.

Volodimir Zelenszkij arról számolt be, hogy orosz kollégája, Vlagyimir Putyin „annyi nemzetközi normát, szabályt szegett meg, hogy magától nem fog leállni; Oroszországot csak kényszeríteni lehet a békére. (…) Pontosan erre van szükség – békére kényszeríteni Oroszországot, a háború egyetlen agresszorát, az ENSZ Alapokmányának egyetlen megsértőjét.” Hozzátette, hogy szerinte őrültség lenne Putyinnal tárgyalni, valamint amiatt is bírálta a Kremlt, hogy mostanra „de facto bűntársává tette bűnös európai háborújában” Iránt és Észak-Koreát, „akiknek a fegyvereivel minket, ukránokat gyilkolnak”.

Your browser doesn’t support HTML5

Zsákmányágyúval lövik az oroszokat Donbásznál

Az ülés előtt Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy delegációjuk nem kíván „egymást klónozó” beszédeket hallgatni, amelyekben Moszkvát bírálják, végül azonban nem hagyta el a termet az ukrán elnök felszólalása alatt.

Zelenszkij határozott intézkedések meghozatalára szólította fel az Egyesült Államokat annak érdekében, hogy közelebb lehessen hozni a fegyveres konfliktus lezárását.

Ezzel párhuzamosan az orosz haderő újabb légicsapásokat mért Ukrajna második legnagyobb városára, Harkivra. Legalább három ember életét vesztette, többtucatnyian megsebesültek. „Az orosz bombák egy lakóházat, egy pékséget és egy stadiont találtak el, más szóval a hétköznapi emberek mindennapi életét. Oroszország terrorista, és ezt nap mint nap bizonyítja a tetteivel, azzal, hogy háborút folytat, és megpróbálja kiterjeszteni” – írta Zelenszkij az X-en.

Ehhez kapcsolódóan: Új ukrán adatok európai cégek szerepéről a szankciós rezsim kijátszásában

Eközben helyi sajtóhírek szerint Zaporizzsjában is meghalt egy ember egy orosz légitámadásban, hatan pedig megsebesültek, köztük két gyerek.

Az ukrán elnök az ENSZ közgyűlési hetére érkezett az Egyesült Államokba. New York mellett Washingtonba is elutazott, ahol egy kétpárti törvényhozói küldöttséggel egyeztetett. Köszönetet mondott Washington eddigi rendíthetetlen támogatásáért, és a segítségnyújtás kritikus fontosságát hangsúlyozta hazája szabadságának védelmében, illetve tájékoztatást nyújtott a jelenlegi harctéri helyzetről és az orosz lépésekről. „A mostani határozott fellépés felgyorsíthatja az Ukrajna elleni orosz agresszió igazságos lezárását. Győzelmi tervünk segíteni fog a gyakorlatban is békére szorítani Oroszországot – írta a Telegramon. –Most, év végén valódi lehetőségünk van arra, hogy megerősítsük az együttműködést Ukrajna és az Egyesült Államok között” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Lőszergyárban kezdte amerikai látogatását az ukrán elnök

Zelenszkij, aki amerikai kollégájával, Joe Bidennel és lehetséges utódjával, Kamala Harrisszel is tárgyalni fog, Olaf Scholz német kancellárral, illetve Narendra Modi indiai és Kisida Fumio japán kormányfővel is kétoldalú megbeszélést folytatott. Az ABC Newsnak adott interjúban leszögezte, hogy kizárólag erős fellépéssel lehet rákényszeríteni Moszkvát a háború leállítására. „Szerintem közelebb vagyunk a békéhez, mint gondolnánk” – fogalmazott.

Noha Oroszország Ukrajna területének mintegy húsz százalékát tartja megszállás alatt, és nyomul előre a stratégiai fontosságú Pokrovszk felé Donyeckben, az ukrán hadseregnek múlt hónapban sikerült meglepnie az ellenséget azzal, hogy a határon áttörve behatolt a Kurszki területre. Zelenszkij szerint a betörés felfedte Putyin bizonytalan helyzetét. „Nagyon fél. Hogy miért? Mert az emberei látták, hogy nem tudja megvédeni az ország egész területét” – mondta.