Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hétvégéig áttörést vártak a brexit-tárgyalásoknál, nem jött össze


Neil Whitney newhaveni halász munka közben 2020. okóber 12-én
Neil Whitney newhaveni halász munka közben 2020. okóber 12-én

Bár sokadik határidőnek volt kikiáltva, most hétvégén sem sikerült áttörést elérni a brexit ügyében tartott tárgyalásokon.

Döntően a kereskedelmi kérdéseken vitázik az EU és az Egyesült Királyság. Ez önmagában nem kis tétel, nagyjából 750 milliárd fontnyi (300 ezer milliárd forintnyi) érték szabályairól kellene megállapodniuk legkésőbb január elsejéig - írja a Reuters.

Azután ugyanis véget ér a mostani átmeneti időszak is, és az Egyesült Királyság 48 év után minden szempontból elhagyja az Európai Uniót.

"Most már tényleg kifutunk az időből. Ez a hét különösen fontos lesz, áttörést kell elérnünk"

- mondta George Eustace környezetvédelmi miniszter. Előtte viszont Boris Johnson miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy bár egy megállapodás előnyös lenne, Nagy-Britannia úgy is gyarapodni fog, ha nem lesz alku január elsejére se.

Nincs meg az EU költségvetése, háttérbe szorulhatnak a brexit-tárgyalások
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:33 0:00

Az EU részéről Simon Coveney ír külügyminiszter is úgy érezte, hogy kezdenek kifutni az időből. Három témakörön vitáznak hetek óta:

  • az állami támogatások,
  • a halászati kérdések,
  • és annak kapcsán, hogy jövőbeni vitákat hogyan rendezze majd a két fél.

A halászat gazdaságilag szinte elhanyagolható nagyságrendű terület az Egyesült Királyságban is, a GDP 0,03 százalékát teszi ki. Azonban a brexit-kampány során ezt a függetlenség egyik szimbólumává tette a kilépéspárti oldal.

A brit kormány úgy gondolja, hogy a jelenlegi számítások szerint a saját vizeiken a kinyerhető halmennyiségnek csak a felét halászhatnák le ők, ezért a számítások módszertanának átalakítását szeretnék elérni.

Simon Coveney ír külügyminiszter szerint a teljes megállapodást is megakadályozhatja, ha nem sikerül megegyezniük a brit kormánnyal a halászati számításokról.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG