Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden felülvizsgálja Trump afganisztáni béketervét


Emberek fegyvert ragadnak Kunduz tartományban, Afganisztánban a tálibok ellen. 2021. január 5-én.
Emberek fegyvert ragadnak Kunduz tartományban, Afganisztánban a tálibok ellen. 2021. január 5-én.

Az új amerikai elnök, Joe Biden kormánya felül fogja vizsgálni azt a megállapodást, amit az előző adminisztráció kötött tavaly az afganisztáni tálib lázadókkal. Az amerikaiak azt vizsgálnák, betartják-e a tálibok a megállapodás feltételeit, például a terrorakciók beszüntetését és a nők jogainak elismerését.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken közölte afgán kollégáival, hogy Joe Biden kabinetje felülvizsgálja a tálibokkal kötött megállapodást és az afganisztáni csapatkivonás tervét. A felülvizsgálat során azt ellenőrzik majd, hogy a tálibok betartották-e ígéreteiket, azaz megszakították-e a kapcsolatot terrorszervezetekkel, és felhagytak-e az erőszakos támadásokkal. Megvizsgálják azt is, hogy állnak a tálibok tárgyalásai a kabuli kormánnyal és a térség egyéb országaival.

2500-ra csökkent az amerikai csapatlétszám

Az amerikai és az afgán kormány múlt februárban kötöttek békemegállapodást a tálib lázadókkal, akik az ország 2001-es megszállása óta harcban állnak a NATO-csapatokkal és az általuk támogatott kabuli kormánnyal.

A Donald Trump elnöksége alatt elfogadott béketerv alapján 2021 májusáig teljesen kivonulnak az országból az amerikai csapatok, a tálibok pedig egy hatalommegosztásról szóló egyezséget kellene kötnie a kormánnyal, cserébe felhagynak az erőszakos akciókkal, nem támogatnak a jövőben az Al-Kaidához hasonló terrorszervezeteket, és tiszteletben tartják a 2001 óta elfogadott törvényeket.

A csapatkivonás már a közelmúltban elkezdődött, a múlt héten már csak 2 500 amerikai katona állomásozott az országban, a 2001-es bevonulás óta sosem volt ennyire kicsi a kontingens. Az erőszak ennek ellenére nem csökkent az országban, az elmúlt hónapokban újságírók, politikusok és bírók elleni merényletekről érkeztek hírek.

Az afgán alelnök szerint túl sokat engedtek az amerikaiak

Az amerikai-tálib megállapodással messze nem mindenki volt elégedett, néhány napja Afganisztán alelnöke, Amrullah Szaleh is azt mondta, hogy az amerikaiak túl sokat engedtek a szélsőséges iszlamista felkelőknek. A politikus szerint „végzetes hiba” volt úgy megbízni a tálibokban, hogy az ígéreteiken kívül nem kaptak más garanciákat.

Az afgán kormány és a tálibok még hivatalosan nem írtak alá békeszerződést, ennek ellenére a napokban megkezdődött az amerikai csapatok kivonása. Sokak szerint félő, hogy a kivonulás befejezéséig nem sikerül megállapodni a feleknek, így tovább folytatódhat a háború. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a tálibok azzal fenyegetőznek, hogy ha az amerikaiak nem vonulnak ki májusig, újrakezdik támadásaikat a külföldi békefenntartók ellen.

Emily Horne, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta: elsődleges céljuk most a kabuli kormány és a tálibok közötti tartós tűzszünet elérése. Hozzátette: a megállapodásnak része kell, hogy legyen az is, hogy a tálibok tiszteletben tartsák az elmúlt 20 évben bevezetett, emberi jogokat, például a nők önrendelkezéshez és oktatáshoz való jogát védő törvényeket.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG