Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elvenné a tádzsik állam a kerítőnők gyerekeit a prostitúció elleni harc nevében


Mavzsuda, egy 30-as éveiben járó egyedülálló anya abból él, hogy kuncsaftokat hajt fel dusanbei szexmunkásoknak.
Mavzsuda, egy 30-as éveiben járó egyedülálló anya abból él, hogy kuncsaftokat hajt fel dusanbei szexmunkásoknak.

A futtatókat és bordélytulajdonosokat venné célba egy prostitúcióról szóló új tádzsik törvényjavaslat.

A tádzsik parlament egy olyan javaslatról vitázik, amely a prostitúció visszaszorításának céljával megvonná a futtatók és bordélyház-tulajdonosok szülői jogait. A bírálók szerint viszont hasznosabb volna, ha alternatív munkalehetőségeket találnának a prostitúcióra kényszerült nőknek.

Mavzsuda, egy 30-as éveiben járó egyedülálló anya abból él, hogy kuncsaftokat hajt fel dusanbei szexmunkásoknak – annak ellenére, hogy Tádzsikisztánban tilos a prostitúció és a futtatás. Mavzsuda, aki kérte, hogy ne tegyük közzé teljes nevét, hamarosan hatalmas kockázatot vállalva tudja majd csak ellátni kiskorú gyerekeit, mert elveszítheti őket.

A tádzsik parlamenti ugyanis a Családjogi törvény olyan módosítására készül, aminek értelmében megfosztanák szülői jogaiktól az elítélt futtatókat és bordélytulajdonsokat – gyerekeiket pedig állami gondozásba vennék.

Az alternatív munkalehetőség lenne a kiút a nők számára

A javaslatot minden valószínűség szerint jóváhagyják. A törvényalkotók és támogatóik szerint az a cél, hogy szembeszálljanak a prostitúcióval és óvják a gyerekeket.

A bírálók szerint azonban a prostitúció visszaszorításának a családvédelem legjobb módja, ha alternatív munkalehetőségeket teremtenek az illegális szexiparban dolgozó nőknek.

Sok szexmunkás nő beszélt arról, hogy így akarták elkerülni a súlyos szegénységet, ami Tádzsikisztánban – Közép-Ázsia egyik legszegényebb államában – várt rájuk.

Rettegnek, hogy elveszik a gyerekeiket

Mavzsuda elmondta, hogy ő és a vele dolgozó szexmunkások is hallottak a törvényjavaslat parlamenti vitájáról. A Szabad Európának adott interjúban megjegyezte, hogy a nőket elborzasztja, hogy esetleg erőszakkal elveszi gyerekeiket az állam.

Mavzsuda például az egyetlen kenyérkereső a családjában. Ha elvennék a szülői jogokat, akkor csak tovább növelnék a szegénysorban élők nehézségeit és további szenvedést vinnének már „amúgy is nyomorúságos életükbe”. A nő szerint a törvény elfogadása nem segít senkin és nem vet véget Tádzsikisztánban „a világ legősibb foglalkozásának”.

„Miért gondolják a hatóságok, hogy a gyerekeink elvétele bármit is megoldana? Ha számítunk nekik, akkor inkább segítsenek munkát találni, hogy dolgozhassunk és jobb életet teremthessünk a gyerekeinknek” – mondta.

A törvényjavaslatot azután nyújtották be, hogy a rendőrség több bordélyt talált Dusanbéban és más tádzsik városokban.

TAJIKISTAN -- Zarina, sex worker in Dushanbe, January 2021
TAJIKISTAN -- Zarina, sex worker in Dushanbe, January 2021

A prostitúció csak szabálysértés, a kerítés bűncselekmény

A tádzsik törvények érelmében a bordélyház fenntartása vagy a fizetett szex közvetítésében való részvétel maximum öt év börtönnel sújtható bűncselekmény. A visszaesők nyolc év börtönre számíthatnak.

Maga a prostitúció szabálysértésnek számít az országban. A büntetése maximum 200 amerikai dollár. A visszaesőket magasabb bírsággal és 15 nap elzárással fenyegetik.

A szexmunkások gyakran titkolják, hogy miből élnek a családtagok előtt, mert tartanak a prostitúciót övező stigmáktól a többségében muszlim országban.

Jót akartak az állami szervek

A törvény szövegezésében részt vett a Tádzsik Állami Nő- és Családügyi Bizottság. A bizottsági tagok szerint a gyerekek elvételével való fenyegetés arra kényszeríti az embereket, hogy kétszer is gondolják meg mielőtt kockázatos tevékenységbe fognának.

Obidzson Saripov bizottsági tag azt mondta a Szabad Európának, hogy a jelenleg érvényben lévő Családjogi Törvény módosításai a gyerekek fizikai és mentális egészségét védenék.

„Ezeknek a nőknek általában egy-két gyereke van. Amivel foglalkoznak, az elkerülhetetlenül kihat a kiskorúakra. Amikor a nők éjszaka dolgoznak, a gyerekek egyedül vannak otthon.”

Kormányilletékesek és nőszervezetek is azt mondják „erkölcsi leckéket” tartalmazó figyelemfelhívó kampányokat tartanak a szexmunkásoknak, arra próbálva ösztönözni őket, hogy hagyjanak fel a tevékenységgel.

Egyes szexmunkások azzal vádolják a rendőröket, hogy a házkutatások idején védelmi pénzeket szednek a prostituáltaktól és hogy megverik és zaklatják őket, amikor őrizetben vannak. A hatóságok tagadták az állításokat.

Gyakori a brutalitás az életükben

„Megvernek az ügyfelek. Amikor kihívjuk a rendőrséget, egyszerűen csak leírják a panaszunkat és kész” – mondja Zarina, egy 21 éves dusanbei szexmunkás.

Zarina két gyerek anyja, akiknek jóléte az ő bevételétől függ. Elmesélte, hogy 16 éves korában került kapcsolatba a prostitúcióval. Az elmúlt években Mavzsuda segített neki ügyfeleket találni.

A fiatal nő attól tart, hogy ha elfogadják a törvényt, akkor Mavjuda kénytelen lesz feladni a futtatást, neki pedig nehéz lesz fizető ügyfeleket találni és így elveszítheti egyetlen bevételi forrását.

„Honnak kerítsem elő a lakbérre a pénzt és miből etessem a gyerekeimet?" – teszi fel a kérdést Zarina, aki elmondja nem fejezte be tanulmányait és nincs sem gyakorlati szaktudása se nem tud felmutatni „jogilag tiszta munkaviszonyt”.

Zarina elmondta, hogy szívesen feladná a prostitúciót, ha lenne más útja annak, hogy otthon étel kerülhessen az asztalra és hogy ki tudja fizetni a lakbért.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG