Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem százezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében


Az orosz Zapad-2021 (Nyugat-2021) hadgyakorlat a kalinyingrádi területen 2021. szeptember 11-én
Az orosz Zapad-2021 (Nyugat-2021) hadgyakorlat a kalinyingrádi területen 2021. szeptember 11-én

Mintegy kilencvenezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében a néhány hónappal ezelőtti térségbeli hadgyakorlat óta is – közölte a kijevi kormány.

Az orosz fegyveres erők az idei év második felében nagyszabású gyakorlatot tartottak a térségben. A tájékoztatás szerint azonban a 41. hadosztály ezt követően nem tért vissza a szibériai Novoszibirszkben található állomáshelyére, hanem azóta is nagyjából 260 kilométerre állomásozik az ukrán határtól.

„Meg kell jegyezni, hogy az Oroszországi Föderáció időszakosan katonai egységeket von össze annak érdekében, hogy fenntartsa a feszültséget a régióban és nyomást gyakoroljon a szomszédos államokra” – írta az ukrán védelmi minisztérium.

Azokat a sajtóhíreket ugyanakkor cáfolták, amelyek szerint Moszkva csapaterősítéseket hajtana végre jelenleg is a határ közelében, mondván, a tárca nem észlelt számottevő mozgásokat.

Folyamatos feszültség

A Politico hírportál arról számolt be friss kereskedelmi műholdfelvételekre hivatkozva, hogy Oroszország ismét jelentős erők összevonásába kezdett a térségben.

A Kreml tagadja az erről szóló jelentéseket, hangsúlyozva, hogy a katonai jelenlét fokozásáról akkor döntenek, amikor szükségesnek ítélik.

Idén tavasszal Oroszország több mint százezer katonát vont össze Ukrajna határai közelében, de később egy jelentős részüket visszavezényelte az állomáshelyükre.

A két ország között folyamatos a feszültség azóta, hogy Oroszország 2014-ben bekebelezte a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, illetve támogatni kezdte az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadár erőket. A konfliktusban mintegy tizennégyezer ember vesztette életét eddig.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG